Inici » Notícies » Opinió

Mirar el cel; per Xavi Tro

21 de març de 2019 No hi ha comentaris
Proves de pressió a l'encreuament entre el carrer Nou i el carrer Vicente Buigues

Proves de pressió a l’encreuament entre el carrer Nou i el carrer Vicente Buigues

Practicament nomès els que hem tingut la responsabilitat de ser regidor/a de cícle hídric o treballador/a municipal del departament d’aigües potables podem entendre el gust que tenim de treballar mentre escoltes i veus ploure com hem va passar ahir dimecres a mi mateix, en un lloc com el que vívim, on cada dia, desgraciadament, és un fenomen que passa cada vegada amb menys ocasions. Finalment, hem arreplegat al voltant d’una vintena de litres, molt poc, i més tenint en conter que venim del febrer més sec del segle XXI.
Enguany, com cada 22 de març, dia internacional de l’aigua, he volgut fer un xicotet escrit d’opinió, com este, per en primer lloc, com sempre faig, incidir en la necessitat d’estalviar-ne al màxim. Lamentablement amb la sequera que patim i que fa tants anys que arrastrem, el nivell dels nostres pous ara mateix no és el que deuria de tindre en un any on la pluviometria esta per baix del que és habitual. Per això, cada un de nosaltres, a casa, hem d’intentar consumir la menor quantitat possible, hi ha mil maneres d’aconseguir-ho, amb xicotets gestos a casa i racionalitzant-ne l’ús, podrem continuar, amb normalitat, gaudint d’eixe especie de miracle que permet que quan obrim l’aixeta isca una aigua d’una excelent qualitat com la que tenim a Benissa, procedent del subsol i per suposat de la pluja.

També aprofite aquest escrit per anunciar-vos que ja hem començat amb els actes de commemoració del 50 aniversari de l’arribada de les aigües potables, hui mateix amb la xarrada-col·loqui ‘Aigües subterrànies de la Marina Alta. L’aqüífer de la depressió de Benissa, propostes per a una òptima explotació’ protagonitzada per Bruno Ballesteros, responsable a València de l’IGME (Institut Geològic i Miner d’Espanya). Actes que continuaran el pròxim mes d’abril, amb altra xarrada-col·loqui, aquesta vegada per part de Luis Rodríguez, ex-cap del departament de Cicle Hídric de la Diputació d’Alacant, anomenada ‘Visió hidrogeològica de la Marina Alta, l’aqüífer de Parcent’ i amb les visites que part de l’alumnat dels col·legis públics Pare Melchor i Manuel Bru faran als dipòsits d’aigua municipals del Collao i a un pou de la nostra propietat a Benigembla, amb una activitat didàctica que hem anomenat “el camí de l’aigua” i que tindrà continuació amb un concurs de dibuixos que ja hem engegat en els dos col·legis de Benissa.

A més, com sabeu, ja podeu visitar l’exposició oberta situada en la Plaça dels Germans Ivars on podeu vore, provar i tocar, tot un circuit que mostra des de la captació d’aigua, passant per tota la conducció que la recorre, fins el moment en què obrim una aixeta a les nostres cases i ix l’aigua. Aquesta exposició conté també peces antigues i components actuals que van des de vàlvules, juntes, reguladors de pressió, motors, bombes o transformadors. En breu també eixirà una targeta prefranquejada commemorativa feta per l’Associació Filatèlica i Numismàtica de Benissa, posarem en marxa altra exposició, aquesta vegada de fotos, materials més menuts, documents i els dibuixos del concurs de dibuix escolar, per acabar amb l’acte institucional que farem en commemoració dels “50 anys de l’arribada de l’aigua potable a Benissa”. I ho farem mirant al cel, esperant que la pluja continue assomant-se, lluitant totes i tots contra el canvi climàtic que ha vingut per a quedar-se, ciutadania i administració pública, conscienciant, sobretot als més menuts, de la importància d’un ús racional de l’aigua i també mirant al cel en record dels que ja no estan entre nosaltres, dels que han estat abans, però que són els responsables d’aquest escrit, de que a Benissa, des de fa 50 anys, “màgicament” obris l’aixeta de casa i ix una aigua en quantitat i de qualitat, són les corporacions municipals d’aquell moment, són tot el personal del servei d’aigües que ha passat per ací, un servei municipal, del que hi ha que traure pit, capaç i responsable de produir eixa màgia cada dia.
A tots ells, moltes gràcies.

Xavi Tro és regidor de Cicle Hídric de l’Ajuntament de Benissa

Font de la notícia: Servei de Notícies d'Infobenissa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/