Opinió

L’Autopista del Mediterrani; per Manolo Juan Giner

Autopista Ap-7 al seu pas per Benissa
Autopista Ap-7 al seu pas per Benissa

El 31 de desembre brindarem com tots els anys per moltes coses, desitjarem als nostres familiars, amics i al món sencer, felicitat, salut, pau, amor… però enguany els qui vivim a la comarca de la Marina Alta alçarem les nostres copes amb alegria, també, per una cosa molt especial, per haver aconseguit una antiga reivindicació: la liberalització, el final de l’obligació de pagar un peatge en l’Autopista del Mediterrani (AP-7).

El gener de 2016 els llavors portaveus socialistes de Calp, Teulada-Moraira i Benissa, Santos Pastor, Adrià Llobell i Manolo Juan, signàrem una nota de premsa conjunta sobre temes comuns que afectaven els tres municipis costaners del sud de la Marina Alta, per a reclamar des dels respectius Ajuntaments a les Administracions competents (Diputació d’Alacant, Generalitat Valenciana i Govern Central) una sèrie de mesures encaminades a millorar la vida dels veïns d’aquests municipis. El primer punt era la LIBERALITZACIÓ DEL PEATGE DE L’AUTOPISTA AP-7, exigint al Govern d’Espanya que al venciment de la concessió es procedira a la liberalització i gratuïtat d’aquesta autopista.

La nostra comarca va ser durant segles una “illa”, més ben comunicada per mar que per terra. Per exemple, la Taifa de Dénia va estar molt de temps unida al Regne de Mallorca, en comptes dels regnes limítrofs. En època romana la Via Augusta que unia la costa mediterrània des de Cadis fins a Roma va prendre el camí de l’interior per a anar des d’Alacant fins a València. Segles després, ja en el XIX, el ferrocarril va copiar el mateix itinerari.

La construcció en els anys 70 del passat segle de l’autopista del Mediterrani (anomenada A-7, després AP-7 quan es va introduir en el nom la P de peatge) va semblar introduir-nos en la modernitat, en oferir una alternativa ràpida a la carretera nacional (N-332), asfixiada per l’excés de trànsit i per la travessia de les diferents poblacions. Però a un preu molt alt. La potenciació del vehicle privat en detriment del transport públic i el pagament d’un peatge per un període d’anys que va arribar a prorrogar-se en dues ocasions, fins a prolongar-se més de 40 anys… fins que un govern socialista, amb un ministre de Foment valencià, va decidir no prorrogar la concessió, escoltant el clam popular en aqueix sentit.

Cal valorar aquesta decisió en la seua justa mesura i no pensar que per lògica i natural la gratuïtat era inevitable. En 1997, el ministre Arias Salgado havia ampliat la concessió del 31 de desembre de 2006 al 2019. En 2018 les Corts Valencianes van aprovar per unanimitat una declaració sol·licitant del govern central la fi de la concessió i, siguem sincers, amb molts dubtes de ser escoltats, igual que les nombroses mocions aprovades pels municipis afectats.

Ha hagut de ser un govern socialista el que finalment acabe amb aquesta càrrega per a les nostres butxaques, i aquest greuge comparatiu amb altres zones d’Espanya que des de fa anys gaudeixen d’autovies gratuïtes. Aquest assoliment serà atacat o es pretendrà menystindre pels qui són incapaços de reconéixer que els socialistes estan aconseguint el que durant tants anys s’ha reivindicat. Pura ràbia i enveja que els farà buscar foscos motius o que els farà menysprear-ho amb aqueix mesquí “perquè no és per a tant”.

Doncs sí, sí que és per a tant. El 31 de desembre, sense oblidar els temes pendents, sobretot la necessitat de comunicació de la nostra comarca per ferrocarril, brindarem per la tant de temps desitjada i, per fi, aconseguida GRATUÏTAT de la ex-autopista de peatge, l’AUTOPISTA DEL MEDITERRANI.

Manuel Juan Giner és secretari comarcal de Cultura del PSPV-PSOE (Marina Alta).


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?