Opinió

En record a Josep Iborra i Martínez, per Francesc Xavier Tro

Josep Iborra amb membres de la corporació municipal i de la direcció del centre durant l'acte d'inauguració de la seua placa.
Josep Iborra al nou IES

Aquest matí a primera hora, una telefonada del benvolgut i admirat escriptor benisser Bernat Capó em donava la mala notícia, el seu benvolugt amic Josep Iborra i Martínez, nascut a Benissa l’any 1929, havia faltat.

Josep Iborra, llicenciat en Dret i en Filosofia i Lletres per la Universitat de València i Doctor en filologia romànica, havia exercit com a professor de Secundària, des d’on va promoure la llengua i la cultura valencianes, i posteriorment va codirigir l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de València, i va ser membre del Servei de Normalització Lingüística de la mateixa universitat.

Tanmateix, el que li va valdre un reconeixement en el món de les lletres va ser la seua tasca com a assagista, conferenciant i prologuista. Entre els títols publicats destaquen, en narrativa, Paràboles i prou (1955), i en assaig, Fuster portàtil (1982),Trinxera literària (1995) i Inflexions (2005). A més, col·laborava habitualment en publicacions periòdiques com ara Serra d’Or, L’Espill, Saó, El Temps, Reduccions, Caràcters i Revista de Catalunya, i era soci d’honor de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

La important carrera docent i literària de Josep Iborra (Benissa, 1929 – València 2011) se li van reconèixer a Benissa, de manera que tant l’antic Institut de Batxillerat com l’actual Institut d’Educació Secundària duen el seu nom des del 24 de novembre de 1986, fruït d’un acord unànime de tots els grups polítics que conformaven l’Ajuntament de Benissa en aquells moments. Cal recordar també que només fa uns mesos, concretament el 21 de juny de l’any passat, aprofitant l’anunci de les activitats commemoratives del XXV aniversari d’aquest institut, col·locàrem una placa de record amb la seua foto i la seua biografia perquè els joves estudiants benissers conegueren la cara i el que havia fet, molt i bo, un dels prohoms de les nostres lletres. Benisser com ells i que tot i que feia molt de temps que vivia a València sempre ha tingut en el record el nostre poble.

El sepeli tindrà lloc demà a les 15.00h a la ciutat de València, evidentment part de la corporació municipal i sens dubte aquest regidor que escriu aquest article estarem presents.

* Francesc Xavier Tro i Molines és regidor de cultura, patrimoni històric i normalització lingüística Ajuntament de Benissa.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?