Opinió

El poble vota. Les lleis i els governs poden canviar-se (2a part); per Manolo Juan

Manolo Juan
Manolo Juan

Molt s’ha parlat i escrit en els últims temps, a propòsit del tema català, del compliment de les lleis i de l’acatament de les sentències judicials. Els socialistes sempre hem sigut clars en la nostra postura: diàleg i pacte, sí; però dins de la legalitat. I aquest tema, el de la relació entre bon govern i acatament a les lleis, és el que volem tractar des del punt de vista més pròxim, el municipal.

Ens trobem en un dels moments claus de tota legislatura, l’elaboració i aprovació dels primers pressupostos. Ací es veurà amb quins suports compta el Sr Alcalde, i sobretot quin color es vol donar: progressista o immobilista. En els mitjans de comunicació tenim abundants exemples de governs locals i autonòmics que anuncien augments en els pressupostos destinats a serveis socials i educació, mentre es redueixen partides com el protocol o la publicitat ( autobombo), per exemple. Ací a Benissa, l’Alcalde, el Sr. Roselló, ja ha insinuat que aquest tema és tècnic i que hi ha poc de marge per a uns pressupostos participatius, després d’atendre a les retribucions i despeses corrents.

Els socialistes pensem que és qüestió de voluntat política. Que sí que queda marge per a augmentar partides en temes que afecten el benestar de la ciutadania. El govern local esgrimeix un “aliat” en aquesta postura immobilista: les lleis que el Partit Popular ha aprovat en solitari en el Parlament durant la legislatura que ara acaba. Ací el missatge és clar, els ciutadans amb el nostre vot podem canviar els governs… i les lleis.

El Partit Popular va aprovar en 2013 la LRSAL (Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local) que modificava la de Llei de Règim Local de 1985. La seua entrada en vigor suposa, entre altres coses, la desaparició de les competències municipals en prestació de serveis socials. El Consell i les Corts Valencianes han legislat mesures urgents per a pal·liar les seues conseqüències. Però no és suficient, la LRSAL és una llei que perjudica greument els ciutadans, per açò exigim la seua derogació. El Grup Municipal Socialista de Benissa, en coordinació amb els de tota la Comunitat Valenciana, presentarà en el pròxim ple una moció perquè l’Ajuntament de Benissa inste al Govern d’Espanya a derogar la llei.

I un altre tema legal, què passa amb la tan anunciada redacció d’un nou Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU). La defensa del territori i la creació de riquesa necessiten d’una seguretat jurídica del que Benissa manca actualment amb l’anul·lació del Pla General de 2003 per part del Tribunal Suprem. La nostra intenció, com a grup municipal és exigir al govern local que es dote dels necessaris recursos humans i pressupostaris per a començar de forma immediata la redacció d’un nou pla, sense perjudici de totes les mesures provisionals que siguen necessàries fins l’aprovació del nou ordenament urbanístic.

Però, per favor, com dèiem en l’anterior article, comencem per canviar el govern en les pròximes Eleccions Generals del 20 de desembre. Ni més ni menys. El poble vota, les lleis i els governs poden canviar-se.

* Manolo Juan és portaveu del Grup Socialista Municipal de Benissa.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?