Inici » Notícies » Opinió

El pacte provincial de l’aigua; per Xavi Tro

14 de Desembre de 2018 No hi ha comentaris
Xavi Tro

Xavi Tro

Este dilluns es va presentar a Benissa el Pacte Provincial de l’Aigua aprovat a la Diputació d’Alacant amb el recolzament del PP, PSOE, Compromís i el diputat no adscrit, les comunitats de regants, el sector d’abastiment, la Cambra de Comerç i les universitats d’Alacant i Elx.

Val a dir que valore molt positivament l’esforç que estic segur han fet tots els actors implicats en aquest pacte per aconseguir el consens amb el que es va aprovar encara que no compartisc algunes de les seues propostes. A més, pense que no és de rebut que en una situació de dèficit hídric com el que estem i anem a patir de manera continuada gràcies al canvi climàtic que ha vingut, o l’hem portat, per a quedar-se, l’única solució que es planteja és la de transvasaments d’altres conques hidrogràfiques, que a més, en res afecten a la nostra comarca de la marina alta.

En aquesta presentació, després de que un dels ponents posara com a exemple d’eficiència i bona gestió en tema hídric la ciutat de Benidorm, la meua pregunta va ser si en cap moment en la redacció i aprovació d’aquest pacte no se’ls va ocórrer plantejar algun tipus d’ecotaxa o impost gravat a tot aquell que ens visita, que afortunadament ho fa molta gent cada any, respecte al tema de l’aigua, diners que d’altra banda haurien d’invertir-se i redestinar-se en el tractament i adequació dels recursos hídrics i sorprenentment la resposta va ser no.

Per a que ho entengueu una ecotaxa, per anomenar-ho d’alguna manera, és un impost molt baixet, sol ser de prou menys d’un euro per persona i dia, que paguen les persones que ens visiten i pernocten en establiments hotelers i vivendes turístiques que després s’utilitza per millorar el medi ambient que el turisme va degradant, despesa hídrica, arreplegada i tractament del fem, reinversió en infraestructures, neteja de platges, etc. Això vol dir que s’utilitzaria per continuar fent atractiu aquest territori, per a que totes eixes persones continuen visitant-nos, i perquè tot açò que té un cost econòmic i ecològic, no recaiga única i exclusivament en les butxaques dels que vivim ací. L’ecotaxa està vigent en molts llocs i jo mateix estic molt d’acord i satisfet en pagar-la quan visite i faig turisme en llocs on aquest impost existeix. Increïblement ací, en el País Valencià, no tenim ecotaxa quan per a que es feu una idea l’any 2017 ens van visitar 8,97 milions de turistes només de fora de l’estat espanyol.

Al meu entendre si no fem del nostre maltractat territori una prioritat, estem abocats a perdre-ho tot, amb tot el que això significa, perquè és un fet que no només vivim en el nostre territori, sinó que, en l’actual conjuntura i mentre no hi haja un canvi real de model econòmic, vivim del nostre territori, per això l’hem d’estimar, l’hem de cuidar i l’hem de mimar, perquè a més quan ho fem, ho estem fent amb nosaltres mateix també. Cuidem la nostra terra, estimem-nos més.

Francesc Xavier Tro és portaveu del grup municipal Compromís a l’Ajuntament de Benissa i regidor delegat de cicle hídric

Font de la notícia: Servei de Notícies d'Infobenissa

Deixa un comentari

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/