Inici » Notícies » Opinió

De visites papals i laïcitat, per Fernando López Corsi

10 d'agost de 2011 Un comentari
Benet XVI

Benet XVI

Davant la pròxima visita del Papa, es reobri el debat sobre si s’ha de realitzar o no un dispendi econòmic públic especial, o si ha de ser una despesa no superior a qualsevol visita de qualsevol altre cap d’estat.

És un tema complicat d’abordar pel fet que se sol relacionar erròniament la defensa d’un estat laic, amb l’anticlericalisme,(quan aquestes idees laiques són en molts casos defensades per creients). No es tracta en absolut d’atacar les religions,sinó simplement saber diferenciar entre l’àmbit públic i el privat, i fins i tot garantir la plena igualtat de les creences i de tots i cadascun dels ciutadans.

Passem a analitzar la situació. L’aconfessionalitat, és la condició d’un estat que no té una religió oficial. És davant del clàssic i superat estat confessional, un important pas en la recerca de la igualtat dels ciutadans, siga quina siga la seua religió, si és que en professen alguna.

El nostre, és un estat aconfessional.

“Cap confessió tindrà caràcter estatal. Els poders públics tindran en compte les creences religioses de la societat espanyola i mantindran les consegüents relacions de cooperació amb l’Església Catòlica i les altres confessions”

Constitució Espanyola de 1978, article 16.

El que aquest article ve a dir és per descomptat positiu, però el fet d’incloure una determinada religió en aquest precepte és un punt negre, un residu de confessionalitat que mina la tan buscada igualtat. S’utilitza la paraula “cooperació”, i podríem dir que sí, és una cooperació molt destacada, el problema és que aquesta cooperació sol ser en un sol sentit, Estat> Església Catòlica.

Des del meu punt de vista, l’estat, com a subjecte organitzador de la societat i del qual formem part tots i cadascun dels ciutadans, ha de ser el més imparcial possible. La religió, és un terreny privat, personal i profund, que per a moltes persones a més d’una ferma creença és una forma d’interpretar la vida i una guia de la seua conducta.

La societat, per contra, té un caràcter eminentment plural i heterogeni. Que l’estat com un ens públic respecte aquesta heterogeneïtat social no es limita a “no tindre una religió oficial”, sinó que ha d’anar més enllà evitant mantindre relacions especials amb qualsevol religió o culte.

En moltes ocasions es justifica aquesta “especial relació” per un motiu de tradició, això em porta a una reflexió, que podrà o no ser compartida pel lector, és que certament quan l’únic i inamovible motiu per justificar una determinada realitat/conducta,és la tradició, ens trobem davant d’un element social a què s’han de superar amb “maduresa social”

Entrant en raons, l’estat ha de distingir en aquest cas i segons el diccionari entre el que és públic (adj. Pertanyent o relatiu a tot el poble) i allò privat (adj. Particular i personal de cada individu). Estat / religió.

Amb cada viatge del Papa, es produeix una despesa milionària, en protocol, seguretat, neteja, càtering, en aquest cas en el viatge a Madrid, li costarà al contribuent 25 milions d’euros (No inclou aportacions en espècie de l’Ajuntament i la Comunitat de Madrid, estimats en uns altres 25 milions d’euros). Aquest dispendi condueix a assumir la necessitat d’un estat autènticament laic, independent de qualsevol organització o confessió religiosa.

Hem de fer un pas ferm en la secularització de l’estat, i aquest pas ha de ser assumit per tots i cadascun dels ciutadans, siga quina siga la seua religió. Deixem enrere qualsevol resquici d’intervencionisme religiós, si volem per als nostres fills un estat modern, igualitari i socialment avançat.

Font de la notícia:

Un comentari»

  • Xavi Ivars ha dit:

    Exacte. Em sembla perfecte que cadascú professe la religió que vulga, i no només en l’àmbit privat, sinó públicament. Però no amb els diners que de tots.

    Deixar les escoles públiques com a “albergs” gratuïts, com han fet a Madrid per a la visita del Papa, és, a més d’una despesa totalment innecessària a càrrec dels impostos de tots (sous de conserges i neteja), competència deslleial amb el sector hostaler.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/