Opinió

Crònica de la I Jornada celebrada a Benissa sobre el Temps i Clima al Mediterrani; per Enrique Moltó

Enrique Moltó
Enrique Moltó

El passat 10 de juliol va tindre lloc a Benissa (Alacant) la I Jornada de Temps i Clima al Mediterrani. Pablo Giménez i Paco Sempere ens van parlar sobre el comerç de la neu a la província d’Alacant. Pablo Giménez ho va fer des d’un punt de vista científic, incidint en el possible caràcter d’aquest comerç com a indicador climàtic, tant en el seu inici com en el seu final, a principis del segle XX, així com en la seua relació amb la Xicoteta Edat del Gel. També va ser interessant buscar la relació entre la ubicació de cert tipus de vegetació mediterrània de muntanya i l’ascens de les temperatures en els últims 50 anys. El més interessant d’aquesta aportació va ser el treball de documentació que es veia darrere i els dubtes que es van plantejar, com a investigació oberta que és.

Paco Sempere, autor de la novel·la “Si ha nevat”, va oferir una visió més literària de l’assumpte, igualment documentada, però centrada en la família que va dominar aquests pous de neu a la serra de Mariola, a finals del segle XIX i principis del segle XX. El més interessant va ser la visió d’una economia de muntanya en la qual s’aprofitava tot, fins a un recurs tan irregular en aquestes terres com la neu.

Va ser un plaer retrobar-se amb Francesc Mauri, un dels responsables de la informació meteorològica de Tv3, pioners en molts dels formats actuals. Va insistir Mauri en els diferents models d’informació meteorològica que podem veure en televisió i va apostar pel professional, pel que no es converteix en mer transmissor del que algú que entén li ha dit que diga. Un concepte que em va encantar va ser el fet que, sobretot en situacions especials, cal “tunejar” la informació, fugir de la pura neutralitat, mullar-se en les recomanacions clares a la població. També va saber insistir en la necessitat d’una adequada ordenació del territori com a millor forma d’evitar molts dels riscos.

Finalment, el representant d’Ametse, Samuel Biener, i els d’AVAMET, Toni Bolufer i Felipe Poquet, ens van explicar les diferents accions d’aquestes dues associacions de meteorologia (instal·lació d’estacions meteorològiques en gran quantitat de punts d’interès i accions divulgatives), així com les seues reivindicacions davant AEMET. Gràcies a Jorge Olcina, per coordinar aquesta jornada, i a la directora de la Seu de la Universitat d’Alacant a Benissa, Concha Bru, per haver propiciat aquesta trobada que, esperem, siga la primera d’una llarga sèrie.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?