Opinió

35 anys de l’aprovació de la LUEV. Feliç aniversari!; per Xavi Tro

Xavi TroEl 23 de novembre de 1983, fa ara mateix 35 anys, el ple de les Corts Valencianes es va traslladar al Palau Provincial d’Alacant per a una cita històrica, aprovar la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), la normativa vigent a dia de hui que després de 40 interminables anys de dictadura tracta de superar la relació de desigualtat entre les dues llengües oficials i consagra la normalització del valencià en l’àmbit educatiu, en l’administració, i en general, com a garantia de la seua utilització en llibertat per qualsevol ciutadà o ciutadana. Una llei que empara un dels símbols propis que tenim, la nostra llengua, aprovada amb un amplíssim consens polític en el Palau que alberga la Diputació d’Alacant, una ubicació que no va passar desapercebuda en la pròpia nomenclatura d’aquesta norma, que va passar a ser coneguda com la “Llei d’Alacant” per la ciutat en que va nàixer.

Aquesta llei regula els drets dels valencians i les valencianes a utilitzar la nostra llengua pròpia i l’obligació de les institucions públiques a fer que aquestos drets es complisquen, és important assenyalar que en moltíssimes ocasions s’ha incomplert i encara s’incompleix per molts organismes públics, fet pel que han sigut nombroses les denúncies d’organitzacions i particulars al Síndic de Greuges.

Tot i així, jo sempre he valorat positivament aquesta llei, molt necessària i prou ambiciosa en el seu moment, però massa vegades no portada a la pràctica com calia. Ara, 35 anys després, segurament cal actualitzar-la, però també celebrar un aniversari tant important com aquest, la xifra ho val. Lamentablement la Diputació d’Alacant, governada pel PP amb l’ajuda d’un diputat trànsfuga de Ciudadanos, va impedir fa uns dies celebrar en l’edifici que va acollir aquella històrica efemèride un acte que havia sol·licitat realitzar la plataforma «Alacant pel Valencià», presentada en societat amb la lectura d’un manifest i a la qual s’han sumat entitats cíviques, sindicats, partits polítics i la Universitat d’Alacant. L’entitat, amb motiu d’aquest aniversari, havia demanat amb temps i forma, realitzar aquest acte públic en el Palau Provincial, autorització que se’ls va denegar per part del govern provincial. Afortunadament l’acte es va celebrar finalment en la Universitat d’Alacant, sempre sensible i a compromesa amb la llengua.

Mentrestant, a València, el ple del Consell ha aprovat una declaració institucional amb motiu del 35 aniversari de la LUEV en la qual destaca la seua voluntat de continuar aprofundint en la recuperació del valencià en tots els àmbits. S’ha fet simplement el que tocava.

Sembla que ací, a la Diputació, governada amb mà de ferro pel calpí, César Sánchez, una persona amb un clar i profund sentiment d’inferioritat respecte a la nostra llengua i a la nostra cultura, i en definitiva a tot el que ens identifica com a valencians, ben impregnat per un autoodi increïble i evitar en tot moment mostrar el que som i volem continuar sent.

Cal dir que l’autoodi és una actitud de les persones que amaguen les seues característiques individuals, perquè no s’adeqüen als estereotips socials. Les persones com l’alcalde de Calp, hi ha molts més entre les files del PP, lamentablement, que pateixen eixe autoodi a tot el que ens identifica com a valencians, inclosa la més peculiar senya d’identitat, la nostra llengua històrica i pròpia, l’amaguen, la menyspreen, per suposat no la utilitzen mai i si pogueren directament la prohibirien, com en altres temps amb certa nostàlgia per a ells. Per això precisament, la importància de prestigiar el valencià en tot el nostre territori i en això ens cal un compromís irrenunciable de totes i totes en defensa del nostre patrimoni cultural i lingüístic i el seu impuls en tots els camps de la nostra societat. Jo dic, feliç aniversari LUEV i un ben fort i contundent crit de, si al valencià!

Francesc Xavier Tro és regidor per Compromís a l’Ajuntament de Benissa


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?