Natura

Benissa, juntament amb la Mancomunitat de la Vall de Pop, exigeix a la Conselleria que facilite més informació dels procediments a aplicar en les parcel·les afectades per Xylella

Ametlers
Ametlers

Benissa, juntament amb altres pobles que conformen la mancomunitat de la Vall de Pop, com Murla, Parcent, Alcalalí, Xaló, Llíber i Senija, es va reunir el passat dilluns 15 amb dirigents de la Conselleria per a millorar les comunicacions que estan rebent en els efectes i procediments a seguir enfront del bacteri Xylella Fastidiosa als ametlers afectats. Domènec Miralles, regidor d’Agricultura de Benissa, destaca que “des de la Conselleria ens van explicar que en el moment del primer brot, fa 6 mesos, no van tindre mitjans personals per a fer front a la plaga de millor manera”.

També van saber de primera mà el fet que s’haja optat per aplicar un pla d’erradicació, i no un de contenció: “A la Comunitat Valenciana tan sols existeix una varietat de Xylella, mentre que a Balears en són 3, per això allí sí que es fa contenció”, manifesta el regidor. Tanmateix, respecte a altres opcions que contemplen no arrancar els arbres, “entenem la preocupació dels propietaris i dels agricultors, si bé com a Ajuntament ens veiem obligats a entendre les directrius que vénen de la UE, del Ministeri d’Agricultura i de la mateixa Conselleria”.

De la mateixa manera els responsables de Sanitat Vegetal de la Conselleria d’Agricultura confirmaren que a finals de gener es publicaran les ajudes que rebran els llauradors i les persones propietàries. Un moment on els representants dels pobles de la Mancomunitat, que de Benissa van ser Domènec Miralles i el batle, Abel Cardona, instaren a la Conselleria a que s’organitze una nova xerrada informativa el més aviat possible.

Un altre punt tractat a la reunió va ser el referit a les pròximes dates de reestructuració dels cultius, a partir d’un pla a executar a agost i que informarà de quines varietats es poden plantar, com per exemple oliveres. Des de Conselleria, les mateixes fonts van recordar que la primera notificació es va realitzar el 18 de desembre, i la segona el 26 del mateix mes. A Benissa falta per notificar encara el 5é brot d’infecció del bacteri.

Igualment, els responsables de salut vegetal assenyalaren que des de Conselleria s’enviaran formularis als ajuntaments perquè tota persona propietària afectada pel Xylella que no haja rebut notificació, puga omplir el formulari per a autoritzar el tractament, uns formularis que estaran disponibles pròximament a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC).

En definitiva, els ajuntaments esmentats de la Mancomunitat de la Vall de Pop van reafirmar la necessitat de rebre més informació, i concretament que s’avise als ajuntaments en el moment de realitzar els tractaments.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?