Inici » Notícies » Natura

Alacant registra el setè focus de Xylella en ametllers

20 de maig de 2018 No hi ha comentaris

Nova alarma al camp valencià per la temible plaga coneguda com “l’ébola de les oliveres”. El laboratori nacional de referència de bacteris fitopatògens, de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA), ha confirmat el diagnòstic inicial de Xylella fastidiosa realitzat pel Laboratori de Bacteriologia de la Conselleria d’Agricultura sobre determinades mostres d’ametller en 25 parcel·les dels termes municipals d’Alcalalí, Beniardà, Benifato, Benissa, Callosa d’en Sarrià,Confrides, Llíber, Tàrbena i Xaló.

Es tracta del setè focus d’aquesta devastadora plaga detectada al País Valencià, que ha arrasat bona part de l’olivar de Mallorca i també es troba en cultius d’Andalusia i Madrid.

A la vista de la situació, la conselleria d’Agricultura va convocar ahir les organitzacions agràries i cooperativistes valencianes davant l’aparició d’aquest setè focus de Xylella fastidiosa a la província d’Alacant.

El secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero, va assegurar que l’administració autonòmica “treballa sobre un pla de recuperació de la zona que estarà a punt abans de l’estiu”. Així ho va transmetre a representants d’AVA-Asaja, Unió de Llauradors, Asaja Alacant, Fepac, UPA, Coag, Cooperatives Agro-alimentàries, Ailimpo, Comitè de Gestió de Cítrics i Asfplant.

Els últims positius es troben dins de l’actual zona demarcada, són de la mateixa subespècie múltiplex i es tornen a correspondre amb plantacions adultes d’ametller. En concret, s’han detectat 32 parcel·les. Fins finals d’abril s’han suprimit 10.620 ametllers, així com part del sotabosc en terreny forestal.

Recursos contra les arrencades

Al voltant de les noves parcel·les infectades pel bacteri, malgrat l’oposició d’alguns agricultors (hi ha un total de 554 recursos d’alçada presentats i 7 procediments contenciós-administratiu contra els treballs d’eradicació), la Conselleria ha adoptat unes mesures fitosanitàries d’eradicació (és a dir, l’arrencada d’arbres) i control, en aplicació de la Llei 43/2002 de Sanitat Vegetal i les normes de la Unió Europea. Així mateix, la Conselleria ha comunicat al Ministeri la nova situació. La Generalitat va aprovar a principis un programa d’ajuda per als afectats per la Xylella.

Font de la notícia: Levante-EMV

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/