General

Una nova aportació a l’arxiu parroquial

El Pare Melchor de Benissa
El Pare Melchor de Benissa

El pare Melchor de Benissa és sens cap dubte el benisser més universal. De fet, i com és costum en els caputxins, en emetre els vots solemnes canvien els cognoms i agafen el del seu poble de naixença. Per tant divulgà el nom de Benissa a tot arreu, i molt més a causa de la seva rellevància, tant com intel·lectual, com per haver estat reconegut com un preeminent home de govern en el si de l’església catòlica. De 1926 a 1932 ocupà el càrrec de Ministre General de l’Ordre Caputxina. Segons el llistat que l’any 1926 manà editar amb el nom de “Descriptio Geographica et Statistica Provinciarum et Missionum Ordinis fratrum minorum S. Francisci capuccinorum” el total de frares caputxins ascendia en el seu mandat a 11.405 membres distribuïts en 883 convents integrats en 54 províncies eclesiàstiques esparses per tots els continents amb especial incidència en les missions on caputxins valencians feren una impagable llavor en les selves de la Goajira i Bogotà. El pare Melchor fou el tercer espanyol en ocupar eixe càrrec de la màxima responsabilitat després que als segles XVIII i XIX l’ostentaren els pares Pablo de Colidres i Nicolás de Bustillo. Abans d’eixa dignitat fou Ministre Provincial i rector del Col·legi de Brindis, a Roma, considerat un dels centres més prestigiosos en estudis eclesiàstics. Fou el seu interès dotar les seues càtedres amb el professorat més ben preparat fomentant en les matèries a impartir la més actual teologia de l’època. Formà part com a consultor de la comissió pontifícia del ritus oriental. Destacà com el primer orador sagrat del seu temps i d’eixa forma foren recollides taquigràficament les seves conferències quaresmals predicades l’any 1912 en la parròquia de San Ginés de Madrid i publicades posteriorment. La seva capacitat oratòria està recollida en l’obra de Menéndez y Pelayo (Historia de los heterodoxos españoles) i fou el propi pare Melchor un dels participants en la seva vetlada necrològica.

Tot i la rellevància intel·lectual del pare Melchor cap de les biblioteques de Benissa havia recollit el seu llegat. Tant els seus escrits com els que manà imprimir durant el seu manament generalici. Eixe oblit ha quedat esmenat. Dins del “Fons Bibliogràfic Joan Josep Cardona Ivars” composat per un miler de títols llegat al seu dia a la parròquia s’ha completat amb tretze títols referits al pare Melchor on s’inclou des de les ja esmentades “Conferències de Sant Ginés” fins el “In memoriam” composat a la seva mort. Cal destacar en aquesta nova aportació la ja esmentada “Descriptio Geographica” amb gràfics i mapes a tot color, com la “Expositio regulae” així com un article publicat en la “Gazeta médica” del col·legi oficial de metges de Murcia, escrit redactat pel pare Melchor en la seua època de rector del col·legi de Totana.

Els llibres han estat adquirits per Joan Josep Cardona en Gènova, Munich, Grenoble, Milà, i Madrid i donats a la parròquia de Benissa dipositant-se plenament catalogats en el seu Arxiu Parroquial per a la seva guarda i consulta per part dels interessats en l’obra i vida de l’eminent benisser.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?