General

Troben pintures murals del segle XVIII i XIX a l’ermita de Lleus

Pel seu interés reproduïm aquesta notícia apareguda al diari LAS PROVINCIAS el 28 de juliol de 2007:

Els tècnics de béns patrimonials contractats per l’Ajuntament de Benissa han trobat diverses pintures murals, datades al segle XVII, en l’interior de l’ermita de Lleus dedicada als Sants de la Pedra.

Aquest descobriment va sorgir després de portar a terme diverses cates en el temple. Les pintures es van trobar sota una capa de morter d’1,5 centímetres de grossor. Encara que, segons va apuntar ahir la tècnic arqueòloga de l’empresa encarregada de la restauració, Belén Montes, “les pintures són al sec i sembla ser que podran recuperar-se amb bastant facilitat.”

La tècnica va constatar les intervencions i troballes realitzades fins ara a l’ermita en honor dels sants Abdó i Senent, que van començar el 5 de febrer d’enguany.

Belén Montes va explicar que es van adonar de la superposició de xicotetes pintures als arcs del temple, durant la inspecció visual i de les cates realitzades fa uns mesos.

De fet, va dir, que “hi havia dibuixos decoratius del segle XX sobre altres pintures del XIX, possiblement es va pintar damunt pel mal estat en què es trobaven”.

Montes va manifestar que en els murs de les tres naus de l’ermita es van realitzar diverses cates, que van consistir a eliminar els morters nous fins arribar al material original, el suport de possibles pintures murals sense eliminar els afegits històrics o artístics que poguera haver.

En una de les cates de 10 per 10 centímetres es va trobar decoració mural, possiblement, datada al segle XIX.

Però el descobriment més important es va trobar en una prova de 2 per 1,5 metres on van aparèixer pintures murals que podrien pertànyer al segle XVIII. Una data establerta per la tipologia del llenç i la seua posterior comparança amb les pintures restaurades a l’ermita de Santa Anna, en les quals els restauradors han estat treballant recentment.

Estil barroc popular

Aquestes estampes es van trobar sota una capa de morter d’1,5 centímetres de grossor i són d’estil barroc popular.

El següent pas en els treballs de rehabilitació i conservació, segons va matisar la restauradora, serà la realització d’un estudi rigorós per a datar exactament la cronologia del material trobat. A més, també s’elaborarà una anàlisi prèvia dels llenços abans de la recuperació dels murals i l’actual retaule.

El batle de Benissa, Juan Bautista Roselló, i la tècnica van confirmar ahir que en l’ermita ja s’havia realitzat el sanejament d’un mur a causa dels problemes d’humitat que hi havia. De fet, en aquesta paret, el més segur és que “no queden restes del morter antic” va comentar Montes.

El batle de Benissa, Juan Bautista Roselló, va dir ahir que amb aquest tipus d’actuacions el que es pretén és “recuperar el patrimoni cultural de Benissa” que està repartit per la zona muntanyenca del terme municipal.

Divulgar el patrimoni cultural

A més, Roselló es va reafirmar en la proposta de l’Ajuntament de “crear una xarxa de parcs recreatius en totes aquestes zones que s’estan recuperant perquè els veïns puguen gaudir de la bellesa i singularitat d’aquests llocs”.

Segons les seues paraules, aquestes actuacions també “serviran per a donar a conèixer el patrimoni històric del municipi i les edificacions on es vivia temps enrere” per aquests paratges.

Just al costat del temple de Lleus existeix una casa que, segons alguns veïns, era la casa d’un “monjo amb una gran barba blanca que s’encarregava de mantindre la capella”. Per això, el batle va dir que es rehabilitarà aquest edifici per a convertir-lo en “un espai per a serveis, exposicions històriques i etnològiques, o fins i tot, per a l’ús d’activitats dels veïns” que habiten al voltant de l’ermita i a la zona.

El cap d’executiu local va aprofitar ahir per a mostrar també la intervenció realitzada pel consistori en un lloc proper al de l’ermita. Es tracta de la restauració de dos pous i un abeurador d’animals que, com van comentar els veïns, servien per a subministrar-los aigua “en les èpoques d’escassesa i sequera”. Cal ressenyar que en l’ermita de Lleus, hui i demà, se celebren les festes en honor als Sants de la Pedra.

Per això, els treballadors municipals acabaven els preparatius, mentre els veïns gaudien d’un esmorzar sota la fresca ombra de dues moreres i un llidoner.

L’ermita rural va ser consagrada en 1701

L’ermita rural dels Sants de la Pedra de la partida de Lleus es va erigir per a assistir als pobladors de la zona. La seua benedicció va tindre lloc en 1701 i onze anys després es va beneir la campana.

Es tracta d’un edifici exempt que comprén el temple i la casa de l’ermità; obra de maçoneria i teulada a dos vessants en l’ermita i a un vessant en la casa de l’ermità.

La planta és una nau rectangular de 14,34 x 5,60 metres i té dos arcs de diafragma de mig punt sobre impostes i pilastres. Els sostres són de bigues a caixa sobre els arcs, també n’hi ha transversals que sostenen bards ceràmics. La nau es divideix en tres trams. El traster és recte, té un retaule d’estil neoclàssic en què quatre pilastres acanalades i capitells jònics sostenen un entaulament i un àtic amb crucifix. Té una fornícula amb els Sants de la Pedra, Abdón i Senent, decorada amb pintura mural, de gran qualitat artesana i realitzada a mà.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?