General

Reiniciem Benissa demana que s’activen els òrgans de gestió de la Serra de Bèrnia i del Ferrer perquè es controle el flux de visitants

Visitants al Fort de Bèrnia
Visitants al Fort de Bèrnia

Finalitzat el confinament, els espais naturals estan sofrint una massificació a conseqüència dels nous hàbits socials d’oci. La plataforma ciutadana insta a l’equip de govern municipal a què requerisca a la Conselleria l’impuls de les mesures que protegeixen i regulen els paisatges protegits.

En el darrer plenari municipal Reiniciem Benissa va sol·licitar al govern local que faça el requeriment a la Conselleria de Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’acompliment de la declaració de Paisatge Protegit de la Serra de Bèrnia i del Ferrer del 14 de juliol de 2006. Esta figura de protecció inclou entre altres mesures l’elaboració d’un pla rector d’ús i gestió de l’espai natural, la creació d’un consell de participació i l’habilitació dels crèdits necessaris per a la gestió de la zona.

Amb la nova normalitat el medi natural s’ha convertit en el principal destí lúdic de moltes persones i està provocant la massificació de visites en els espais de major valor ecològic com ara la Serra de Bèrnia i els seus recorreguts més coneguts. La situació provoca fins i tot moments delicats en les zones de difícil accés com són el forat o el cim.

A més, la serra compta amb una característica que la fa encara més singular, la presència del Fort de Bèrnia a peu de la cresta, en el terme municipal de Callosa d’en Sarrià. Les restes d’esta construcció militar compten amb més de quatre-cents cinquanta anys d’antiguitat, però contràriament, no compten amb el respecte de moltes de les persones que les visiten, les quals semblen més preocupades de treure una foto per damunt de les seues estructures que de la preservació del recinte.

Esta situació de massificació es produeix també en el passeig ecològic de la zona del litoral benisser i des de Reiniciem Benissa es pretén instar a les administracions corresponents a què es regule l’ús de les zones especialment sensibles en l’aspecte ecològic com s’ha fet en espais com l’Albufera de València o la Cova Tallada a Xàbia.

S’espera que pròximament la Conselleria elabore un document que regule l’ús del Penyal d’Ifac i de la Serra Calderona, ambdós parcs naturals que estan sofrint constants massificacions. La plataforma ciutadana anuncia que proposarà al ple municipal un acord de la corporació perquè el govern autonòmic estudie la possibilitat d’incloure la Serra de Bèrnia i del Ferrer en esta regulació específica.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?