General

Pativel, protecció del litoral des de la coherència

Logo de Movimiento Red a Teulada-Moraira
Logo de Movimiento Red a Teulada-Moraira

Ara que les aigües es tornen calmes, és moment de convidar a la reflexió sobre el que tant ens afecta a tots, el nostre litoral i les seues platges. Està molt clar que les platges necessiten turistes, però també requereixen de voluntat política i diners per tal de ser invertits de manera racional.

Des de Renovació Democràtica (RED), entenem la urgència per recuperar les platjes davant de la proximitat de la temporada turística, però més enllà dels recursos econòmics, també cal preservar els ecològics, i probablement, en este cas la utilització d’arenes provinents d’altres fonts hauria sigut més afortunada, com ara els abundants bancs d’arena submarina, com s’havia fet en anteriors ocasions.

La manca de sensibilitat, o millor diguem de cura sobre els recursos litorals, es veu agreujada fins i tot per l’erràtica planificació del litoral dissenyada per la Generalitat Valenciana, una ordenació supramunicipal coneguda com PATIVEL, que des RED Teulada-Moraira, considerem ha de ser revisada en profunditat, el procés del qual ha de partir inicialment de la participació, transparència i consens per assolir un instruments efectiu i durador. Ningú dubta que cal protegir el litoral, però la metodologia emprada deixa molt a desitjar, és més, no té cap garantia de futur. Pensem que l’actual document és impossible d’aplicar i podria comportar conseqüències de molt difícil reparació.

Els errors pel que fa a qualificacions de sòl són majúsculs, incompatibles amb el rigor que requereix la sostenibilitat urbanística, la indefinició conceptual molt preocupant, i l’absència d’un inventariat de la infraestructura verda de cada municipi, el converteix en un condicionant que hauria d’obligar a la Generalitat a replantejar-se seriosament l’actual versió del Pla d’Acció del Litoral.

Des de RED tant de Teulada-Moraira com de Benitatxell llancem la proposta, volem manifestar el nostre desig de col·laboració en un PATIVEL que respecte el territori i les gents que l’habiten, on el municipalisme siga convertit en el protagonista de la identificació de sòls i infraestructura verda, amb una participació pública que permeta assolir la necessària implicació social, el consens, la convergència d’interessos i expectatives. Un canvi metodològic que ens permeta, de veritat, aprofitar l’oportunitat històrica d’esta generació, potser l’última capaç de dissenyar el futur del territori del litoral valencià que, sens dubte, és necessari i urgent.

Jordi Martínez Durà


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?