General

Oaktree es queda el PAI de Colinas de Benissa després de comprar el deute al Sabadell: fi a la liquidació

Cotització d'Oaktree als Estats Units
Cotització d’Oaktree als Estats Units

El jutjat del Mercantil número 1 d’Alacant ha tancat per segona vegada el concurs de creditors de la promotora Las Colinas de Benissa SL, que va dur a terme el polèmic PAI de Beniver, abans que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) anul·lara el PGOU sobre la base del qual es va construir i la crisi de 2008 s’emportara per davant l’empresa de Juan Ivars Rostoll (conegut com a Porsellanes).

L’acte del jutjat, que va reobrir el concurs de la promotora a finals de 2018 després de donar per acabada la liquidació en 2016, declara que no hi ha més béns a nom de l’empresa amb els quals fer front als crèdits pendents, tal com va explicar l’administador concursal en la seua última rendició de comptes. Una decisió que afecta especialment al màxim creditor de la desapareguda promotora, la gestora de fons nord-americana Oaktree Capital Management. El fons va adquirir el deute en el concurs del Banc Sabadell, que l’havia ‘heretada’ de l’extinta Caixa d’Estalvis del Mediterrani (CAM).

Com ha comptat aquest periòdic, la Caixa d’Estalvis del Mediterrani (actualment diluïda en el Banc Sabadell) va ser l’entitat que va finançar part del projecte. Al tancament de l’exercici de 2009, la societat tenia deutes financers per valor de 17 milions d’euros. No obstant això, com ja va revelar aquest diari, el banc li va vendre el deute del promotor a un fons d’inversió inclosa en un dels seus projectes institucionals. Concretament, tal com han confirmat fonts financeres, a Oaktree.

L’operació es va dur a terme a principis de 2017, i el projecte es va batejar com a Normandy. Incloïa crèdits promotors morosos valorats en prop de 1.000 milions, que Oaktree es va quedar per 300 milions (en guanyar la seua licitació a Blackstone i Goldman Sachs). Dins d’eixos crèdits s’incloïa el de Las Colinas de Benissa, que com la resta tenia com a col·lateral la promoció finançada i fallida. En aquest sentit, cal tindre en compte que moltes de les cases del PAI es van vendre abans de la fallida de la promotora, però moltes altres (especialment les cases unifamiliars) es van quedar sense vendre i en una espècie de ‘llimb’ amb l’anul·lació del PGOU.

Finalitzada la liquidació i sense més béns que realitzar per a afrontar el crèdit amb Oaktree, tot apunta al fet que el fons podrà adjudicar-se per via judicial (ja fora del concurs, amb accions particulars, tal com estableix l’acte) els immobles que garantien el crèdit. Més lluny sembla la solució administrativa per a retornar a la legalitat aquests actius, encara que presumiblement l’Ajuntament de Benissa regularitzarà la urbanització amb el nou PGOU.

El PAI de Beniver, emplaçat en la zona est del terme municipal de Benissa i amb vista al litoral de Calp, estava format per 240 cases, en les quals s’alternaven unifamiliars i pisos en altura en un únic edifici. La seua aprovació i comercialització va començar el 2005, en ple ‘boom’. No obstant això, amb l’inici de la crisi molts clients que havien aparaulat l’adquisició van desistir i gran part dels habitatges unifamiliars es van quedar sense vendre.

El PAI estava recollit en el Pla General d’Ordenació Urbana de 2003, que posteriorment va ser anul·lat pel Tribunal Suprem. Des de llavors, malgrat haver conclòs tots els processos de reparcel·lació, pagament de càrregues urbanístiques i inscripció de parcel·les, el sòl té la condició de rústic per no tindre empara legal, conforme al PGOU de 1982, que és el vigent.

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda el 17 de març de 2020 al diari electrònic ALICANTE PLAZA 


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?