General

Les obres d’una finca destrueixen part de l’històric Pou d’Avall de Benissa

El rossinyol ja no deu de cantar. El col·lectiu El Runar va demanar ahir la immediata paralització de les obres d’un edifici els fonaments del qual està situat just damunt de l’històric Pou d’Avall de Benissa. El conjunt del pou data del segle XVI i no és la primera vegada que pateix una agressió d’aquestes característiques. Pel gener de 2005 els treballs per a la construcció d’un col·lector general es van endur per davant part de les Fonts de les Maruques.

En aquesta ocasió ha sigut el complex del pou el que s’ha vist afectat directament per la instal·lació de la grua que servirà per a la construcció de l’edifici. De fet, la perforació del subsòl del conjunt històric del Pou d’Avall ha provocat l’emanació d’aigües de la font que nodria el safareig annex. Ara el safareig està completament cobert pel fang procedent de la fuita de l’aigua, que estava canalitzada fa segles i que ara s’ha perdut.

La paralització de les obres tindria l’objectiu, segons el membre del Runar, Àngel Ibáñez, de propiciar l’entrada a la zona d’un arqueòleg perquè porte a terme una inspecció i valore el conjunt que es veu amenaçat ara per les obres de la finca. Per a Ibáñez, el Pou d’Avall “és un patrimoni de tots els benissers i, per tant, hauria de conservar-se”. En aquest sentit, des del col·lectiu ecologista van apostar per “situar en el complex format pel safareig i el pou la zona verda de la urbanització, aquesta és una mesura que l’ajuntament si vol la pot realitzar”.

A més del valor històric del conjunt -la primera referència del qual es troba en un document escrit l’any 1598 segons va explicar a Levante d’Alacant el cronista oficial de Benissa, Joan Josep Cardona- Àngel Ibáñez es va lamentar també de “tota l’aigua que s’està perdent perquè al nostre poble no ens sobra i es dediquen a buscar altres recursos quan aquest cabal es podria aprofitar”.

“Barbaritat”

No obstant això, des del Runar no es van abstindre de qualificar com a “barbaritat” els fets i van acusar l’equip de govern del Partit Popular de Juan Bautista Roselló de “permetre que es construisca sobre antics cementiris, en les capçaleres dels barrancs i sobre pous històrics”.

Pel que fa a les accions que el Runar pretén prendre, Ibáñez va indicar que de moment “anem a seguir recopilant informació del que ha ocorregut” i no van descartar la presentació d’algun tipus de denúncia ni acudir “a les autoritats corresponents”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?