General

La integració arriba amb l’ofici d’estisorada

Estisoradores
Estisoradores

Els magatzems de Teulada i Benissa bullen aquests dies d’activitat. L’ofici d’estisorar el raïm sobreviu. És més, les claus d’aquest treball segueixen sent les mateixes que fa 50 anys o un segle. Les dones netegen el raïm moscatell. Amb unes tisores retiren els grans picats. Ho fan formant un rogle. Ara, com sempre, estisorar és una tasca de dones. A la Marina Alta, moltes dones van prendre consciència laboral en aquest treball que, com tots els lligats a l’agricultura, és dur i temporal.

Ara crida l’atenció la força integradora d’aquest ofici. Cada vegada es veuen més dones musulmanes formant part de les quadrilles de les estisoradores. No és un treball que permeta l’emancipació econòmica, ja que amb prou feines dura mes i mig i els salaris són baixos. Un altre problema és que se segueixen donant casos d’ocupació submergida.

Les estisoradores passen moltes hores juntes, conversen i es convencen del seu paper essencial en l’economia d’aquests pobles. En les quadrilles hi ha noies joves i dones ja de certa edat. El raïm moscatell, el tresor agrícola de la Marina Alta, està a les seues mans.
Enguany l’activitat en els magatzems va començar per Sant Jaume (és el 25 de juliol). La verema, per la pluja i la calor, es va avançar. Les estisoradores estan tirant moltes hores. El raïm d’aquesta campanya té molts grans picats i mustis. El treball es perllongarà un parell de setmanes més. En el rogle que formen aquestes treballadores es dissolen les diferències d’edat o culturals. És un treball que uneix, que fa colla.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?