Inici » Notícies » General

La Guàrdia Civil investiga a Benissa i Teulada la relació entre uns insecticides trobats en unes casetes de ferramentes i la defunció de gossos

12 de maig de 2018 No hi ha comentaris
Mostra d'Aldicarb trobada

Mostra d’Aldicarb trobada

El servei del SEPRONA de la Guàrdia Civil a Alacant, ha alçat diverses actes administratives, en les poblacions de Benissa i Teulada, contra 6 persones, relacionades amb la pràctica cinegética, per la possessió no autoritzada de productes fitosanitaris molt tòxics. Així mateix, s’està esperant l’informe del laboratori per a determinar si els productes confiscats pogueren haver sigut utilitzats com a verí en diversos paranys de zones rurals d’aquests municipis.

Segons les denúncies presentades davant la Guàrdia Civil, van ser almenys, 9 els gossos morts, i altres 5 els enverinats, entre els mesos de març i abril d’enguany, encara que no es descarta que hi haja més gossos afectats els amos dels quals no hagueren interposat denúncia.

El Servei de Protecció de la Natura (SEPRONA) de la Guàrdia Civil a Alacant, ha dut a terme una investigació relacionada amb una sèrie d’intoxicacions per enverinament de gossos, ocorreguts en zones rurals de Calp, Teulada i Benissa. Després de traure’ls a passejar per aquestes zones, els propietaris veien com els seus gossos, transcorreguts uns minuts, començaven a convulsionar, patien d’una fallada respiratòria i, en els pitjors casos, morien a l’instant.

Els agents van recaptar dades, prenent mostres biològiques dels animals morts, i localitzant els esquers enverinats fent ús d’un gos especialitzat a detectar aquest tipus d’esquers, portat del Servei Cinològic del Pardo (Madrid). Les perquisicions van portar als agents fins quatre casetes de ferramentes, 3 a Benissa i 1 a Teulada, els propietaris de les quals estan vinculats a la pràctica cinegètica.

En totes les casetes van trobar amagats insecticides no autoritzats i caducats, d’alta toxicitat i letals, sent el més destacat l’Aldicarb, la simple exposició del qual dóna lloc a símptomes semblants als descrits pels amos dels gossos enverinats. Cal destacar que aquesta substància té una capacitat de matar, amb tan sols 1,5 grams, a 500 raboses o 15.000 falcons, i fins i tot provocar la mort en cadena d’altres animals que menjaren el cadàver.

L’adquisició d’aquestes substàncies plaguicides les podrien haver obtingut d’un establiment clandestí de la localitat de Benissa, inspeccionat pel SEPRONA juntament amb la Consellería d’Agricultura, i en el qual es van trobar més productes fitosanitaris sense autorització per a la seua venda, sense traçabilitat, caducats i molt tòxics.

En les casetes, a més, es van descobrir diversos paranys prohibits per al seu ús cinegètic, aus fringíl·lides i caderneres mancant de la seua autorització, i fins a 51 gossos de caça (1 d’ells de raça perillosa) sense vacunar i sense identificar, per la qual cosa també es va procedir a la corresponent denúncia administrativa.

El SEPRONA continua amb les investigacions, pendents que a aquestes 6 persones se’ls puga imputar un delicte relatiu a la protecció de la flora i fauna, i un delicte de maltractament a animal domèstic, depenent dels resultats que llancen les anàlisis de les substàncies confiscades.

Font de la notícia:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/