General

La filla dels brigadistes torna a Benissa 75 anys després

Juanita Hannah Kaiser amb el batle de Benissa
Juanita Hannah Kaiser amb el batle de Benissa

La Guerra Civil d’Espanya segueix generant controvèrsia molts anys després. No obstant això, segueix sent una font inesgotable d’històries humanes, com les que segueixen guardant les maletes de les milers de persones que es van implicar en ella, ja siga en un bàndol o en un altre.

Ahir, va ser el dia d’una d’aquestes històries, i d’una trobada, la de Juanita Hannah Kaiser, una austríaca que va néixer a Benissa el 1938 perquè els seus pares, membres de les Brigades Internacionals, exercien a l’hospital militar en plena contesa civil. Aquest dilluns, 75 anys després, es va retrobar amb els carrers que la van veure vindre al món.

Van ser les parets del Convent Franciscà, confiscat pel Govern de la República, on sa mare, Dora Kaiser, de 21 anys, les que van il·luminar la inesperada visitant. El seu marit, Haiser Kaiser, de 28, era metge i ella, infermera.

L’improvisat centre sanitari de Benissa era de rereguarda i acollia brigadistes internacionals ferits, que lluitaven al front. La majoria dels seus metges eren jueus, com els pares de Juanita.

Ella va néixer un 6 de febrer de 1938, mesos abans que l’hospital fóra evacuat. Juanita i els seus pares van eixir per Vic, on van seguir treballant al costat dels brigadistes. I és que no podien exercir al seu país d’origen per l’amenaça del nazisme als jueus.

Mes tard, la família es va traslladar a Londres, on va viure fins la fi de la Segona Guerra Mundial. Tres anys més tard, van tornar a Viena, on es van instal·lar definitivament. El pas de Juanita per Londres li va servir per a posteriorment ser professora d’Anglés a la Universitat d’Àustria.

Ara, 75 anys després ha tornat al lloc on va néixer, curiosament en plenes festes patronals. Somrient, va explicar que van ser les referències a Benissa recollides al diari de son pare el que la va portar a visitar aquest municipi. “És un lloc bonic, però la guerra és molt dura i hem de treballar”, era un dels passatges del testimoniatge que va deixar. Aquest diari recull els dos anys d’estada a Espanya, “els més importants de la seua vida”.

La petjada dels internacionals

Benissa té a les Brigades Internacionals en ment. Un dels seus parc rep el seu nom i té un estàtua en homenatge a la tasca que van prestar a l’hospital militar que es va instal·lar en la Guerra Civil.

Segons les investigacions de Robert Llopis, el centre sanitari de Benissa va acollir soldats alemanys, austríacs, britànics, nord-americans i un neozelandés.

A més de l’assistència mèdica, hi hauria un altre centre per a tuberculosos i llar per als infants evacuats que gestionaven els propis internacionals. L’hospital va ser evacuat a l’abril de 1938 però va estar obert fins a la fi de la guerra.

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda al diari EL MUNDO el 30 d’abril de 2013.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?