General

FGV tardarà almenys 3 mesos més a restablir el trànsit ferroviari fins a Altea

Pel seu interés reproduïm aquesta notícia apareguda al diari LAS PROVINCIAS:

Els usuaris de la línia Alacant-Dénia en el tram comprés entre Altea i Calp hauran de seguir tenint paciència, perquè Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) estima que tardarà almenys tres mesos més a restablir el trànsit ferroviari en aquesta zona.

El servei està tallat des que el passat 12 d’octubre de 2007 una pluja torrencial desencadenara un lliscament de terra en el vessant del Mascarat que es va emportar per davant tota la plataforma de la via. Des d’aleshores, el servei el cobreix un autobús que recorre els baixadors pels quals de moment no pot circular el tren.

Un portaveu de FGV va confirmar que “els treballs de consolidació del tram que va quedar sepultat pel lliscament de terres en El Mascarat i la instal·lació dels pilons s’estan desenvolupant segons allò previst i pràcticament estan acabats, però encara queda per reconstruir la plataforma”.

Per a la reconstrucció d’aquest tram s’ha assignat un pressupost de quatre milions d’euros, el que representa quasi la meitat dels nou milions habilitats per la Conselleria d’Infraestructures i Transports per a escometre les obres de reparació urgent dels danys ocasionats pel temporal en aquesta línia ferroviària.

En qualsevol cas, des de FGV asseguren que, amb tota seguretat, la magnitud de l’obra obligarà a incrementar aquesta quantitat.

El tram Altea-Calp no va ser l’únic tram afectat per la tempesta de l’últim pont del Pilar, però si el que va patir més danys i el que més dificultats presentava per a la seua reconstrucció a causa de les dificultats per a accedir amb la maquinària fins aquesta zona escarpada. Per a complicar encara més les coses, el 29 de desembre, quan ja s’havien obert les vies d’accés i la maquinària estava llesta per a iniciar els treballs, un nou despreniment va engrandir de forma considerable el buit sota la plataforma de la línia del trenet.

La superfície desplaçada pel nou lliscament en el vessant va afectar un tram de 120 metres de longitud, exactament el triple de la superfície que es va emportar per davant el 12 d’octubre. El punt on es va originar pràcticament va ser el mateix, uns 30 metres per sobre de la línia fèrria, a l’altura del traçat de l’autopista AP-7.

En ambdós casos, la profunditat va ser semblant, d’uns cinc o sis metres, però el buit soscavat sota la plataforma del trenet a finals d’any va augmentar de 10 a 15 metres.

El que més ha alarmat els tècnics és que, a diferència de l’episodi del 12 d’octubre, la solsida del vessant registrat en vespra de cap d’any es va produir sense que intervinguera cap episodi de pluges significatiu que el causara i, tanmateix, la superfície desplaçada ha sigut molt superior.

Informes geotècnics

Tant els tècnics de FGV com els d’Aumar (la concessionària de l’AP-7) i els de la Demarcació de Carreteres del Ministeri de Foment han realitzat cates a la zona per a elaborar un informe geotècnic complet que permeta determinar l’estabilitat del vessant i veure quines mesures s’han d’adoptar per a evitar que es produïsquen més despreniments.

Fins que es reunisquen totes les parts implicades per a traure conclusions, les obres més urgents per a consolidar el terreny s’han completat o es troben en la seua recta final.

L’única bona notícia en tot aquest temps ha sigut la reobertura al trànsit del tram entre Teulada i Calp, que va romandre tancat des del 12 d’octubre fins a mitjans del mes passat. La zona més danyada per l’aigua va ser la del Pont del Quisi, al terme municipal de Benissa, un altre punt de difícil accés que ha complicat molt les tasques de reconstrucció, encara que en aquest cas no es van reproduir els lliscaments.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?