General

Fabra anuncia per a 2014 obres a la variant de Benissa, que depén de Foment, sense concretar la seua conclusió

L'estat actual de la variant de Benissa en l'encreuament amb la carretera de Senija
Obres inacabades de la variant

El president de la Generalitat, Alberto Fabra, va relatar ahir una sèrie d’anuncis i mesures, algunes d’elles extemporànies, en el debat de l’estat de la Comunitat que encoratgen la sospita que ha iniciat una espècie de precampanya electoral de cara a les pròximes eleccions autonòmiques, quan vulga que siguen. Entre allò més destacat en infraestructures està la conclusió de les variants de Benissa i de Benidorm. Segons un document titulat “Propostes del President de la Generalitat en el Debat de Política General 2013” que la Generalitat va distribuir entre els mitjans de comunicació, “fruit del treball diari amb el Ministeri de Foment, hem aconseguit que s’invertisquen més de 500 milions d’euros en l’execució del Corredor Mediterrani a la Comunitat Valenciana en el període 2014-2016. A més l’any que ve s’impulsaran les obres (…) del desdoblament de la variant de Benidorm N-332 i es reprendran les obres de la variant de Benissa”, sense concretar si les mateixes van a finalitzar-se o aquest impuls respon únicament a una empenta més per a mantindre la seua provisionalitat.

No obstant això, el més cridaner de l’anunci és que Fabra es va referir a dues obres que són competència del Ministeri de Foment, com si es tractara de fer un llistat com més llarg millor. Les inversions de Foment, com tothom sap, s’anuncien als Pressupostos Generals de l’Estat, que ni han sigut lliurats al President del Congrés ni han sigut anunciats públicament. No obstant això, Fabra, que el dilluns es va reunir a Madrid amb el Ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va desplaçar la seua comesa més enllà de Motilla del Palancar.

El desdoblament de la variant de Benidorm, un tram de només sis quilòmetres, porta en obres des de 2009, una autèntica burla per als veïns de la comarca i una molèstia per a la marea de turistes i visitants que rep Benidorm al llarg de l’any. Entre les dues comarques de la Marina no sumen un sol quilòmetre d’autovia. Un tram provisional de només 1,5 quilòmetres d’aquesta variant en sentit València ha sigut el primer sense que ningú a dia de hui haja protestat per l’exasperant tardança a concloure unes obres que suposen un pessic dels 42.000 milions d’euros que va pressupostar Foment entre 2009 i 2011, temps més que de sobres perquè conclogueren durant el govern de Zapatero, sense que l’arribada del PP al poder haja millorat en res la situació d’una inversió de només 26 milions, la finalització de la qual es prorrogarà, almenys, cinc anys.

Les obres de la variant de Benissa porten més de quatre anys paralitzades. Foment les va adjudicar al juny de 2008 a l’empresa Begar Construcciones y Contratas, S.A., l’empresa de José Luis Ulibarri, imputat al cas Gürtel, però els treballs van arribar fins a maig de 2009. L’empresa va entrar llavors en concurs de creditors i va abandonar l’obra, que té un pressupost de 14.547.689 euros.

Malgrat no ser tampoc un pressupost estratosfèric en relació amb els fons que maneja Foment, en aquests temps de retallades no sembla haver-li vingut del tot mal al ministeri aquella renúncia de l’empresa, ja que des de llavors han estat vans tots els intents de Benissa i de tota la Marina Alta per reclamar la seua represa. L’últim va tindre lloc la setmana passada, quan el ple benisser va acordar una vegada més, amb el suport de tots els partits, exigir-li a Foment la inclusió dels fons necessaris als pròxims Pressupostos Generals de l’Estat.

L’actual travessia de la N-332 a Benissa és un dels trams de la carretera nacional a la Marina Alta que encara sembla més propi d’uns altres temps. Gata de Gorgos és l’altra població de la comarca que encara segueix veient passar per dins dels seus carrers l’intens trànsit d’aquesta via.

Com va publicar recentment La Marina Plaza, cada dia circulen per dins de Benissa 12.968 vehicles a través de la N-332, segons dades oficials del mateix ministeri. Els embusos, amb aquest volum de trànsit, estan a l’ordre del dia, especialment en les hores punta i en els períodes més turístics de l’any.

No obstant això, els beneficis que tindria l’execució del projecte van molt més allà de la pròpia Benissa. Aquests problemes de retencions acaben afectant tota la comarca, travessada de nord a sud per aquesta carretera.

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda al diari digital LA MARINA PLAZA el 24 de setembre de 2013.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?