General

Els moviments de terra al Cementeri vell posen al descobert desenes de restes humanes

Al caminant que hi passeja pels voltants li podria resultar que allò és en realitat una excavació arqueològica i de fins i tot certa importància per les troballes. Però en realitat té davant, sota terra o semisoterrada sense cap tipus de mirament, la memòria ciutadana. Els veïns que passen al costat de l’antic cementeri de Benissa estan realment indignats per l’espectacle que des de fa uns dies han d’afrontar.

Desenes de restes humanes estan espargides per la superfície del que va ser l’antic cementeri com a conseqüència dels moviments de terra que s’hi han efectuat per a la construcció d’un comerç o una nau industrial. Fèmurs o cranis són alguns dels ossos que es reconeixen simplement fent un cop d’ull.

El cementeri, situat a la partida Bellita, va ser construït entre finals del segle XIX i XX. D’aquesta època podrien datar alguns dels cadàvers que han emergit ara, ja que es tracta de les capes més profundes. El seu descobriment és la conseqüència dels treballs realitzats per una excavadora.

Làpides solitàries

Amb tot, existeix una altra zona dins del cementeri que continua abandonada. Allí han cedit diverses parets de nínxols i els taüts deixen veure ara cranis al descobert. Al costat, làpides ornamentades amb ossos d’altres inquilins.

Els terrenys en què se situava el cementeri municipal -en funcionament fins la seua clausura que va tindre lloc fa uns 25 anys- van passar posteriorment a mans privades. En l’actualitat, segons van explicar fonts municipals, el propietari està traslladant la terra a una parcel·la de la seua possessió en un altre lloc del municipi sense cap tipus de control.

En aquest sentit, els mateixos veïns van advertir de la possibilitat més que probable que en la terra transportada des de l’antic cementeri de Benissa també hi haja restes encara que aquest punt no està confirmat.

L’edicte que informava del “trasllat total de les restes cadavèriques de l’antic cementeri al nou” va ser publicat en el BOP de novembre de 2003. En aquest document s’especificava que “s’ha construït una ossera amb capacitat” en el nou cementeri de la partida Canor.

En l’edicte del batle, Juan Bautista Roselló, també es parlava de “la dificultat de localitzar el parador dels familiars de totes les restes que es troben inhumades en aquest cementeri”, en què s’han posat al descobert ara les restes humanes. Els cadàvers les parts dels quals han estat descobertes ara pertanyerien a les famílies més humils o a familiars desapareguts dels quals no hi ha hagut cap tipus de reclamació.Sobre l’antic cementeri de Benissa es construirà un comerç o algun tipus d’indústria si s’atén a la categoria que té en el PGOU el sòl sobre el qual s’aixecarà. L’edificació es farà en breu i els moviments de terra que han posat al descobert les restes corresponen a aquests treballs.

Carta enviada a la redacció d’infobenissa

Reproduïm a continuació la carta enviada a Infobenissa per una benissera anònima per la seua relació amb aquest assumpte:

Salutacions cordials:

Sóc una benissera interessada en la defensa del patrimoni cultural i històric de Benissa. A les meues orelles ha aplegat la notícia que una part molt important de la nostra història, s’està venent en parcel·les. Com sabeu el nostre excel·lentíssim ajuntament mai ven els nostres béns, sinó que els canvia per altres, és la seua trampa legal, és el cas del qual us parle: el cementeri vell. En eixa terra reposen les restes dels nostres avantpassats, si us acosteu a l’ajuntament a preguntar, us respondran que les restes dels nínxols han sigut ja tretes (però de veres s’han tret totes? encara queden nínxols amb ocupants), i que els de les fosses també. Molts d’ells i és el cas de les restes d’uns familiars meus no s’han pogut treure ja que estaven entramats en les arrels dels arbres del cementeri. Com aquests hi han més.

Adés hi havia fosses comunes (la famosa “Zanja”) on es soterrava la gent que no podia permetre’s pagar el preu d’un nínxol o d’una tomba individual, allí se soterrava la gent en capes, un damunt dels altres fins amuntegar quatre o cinc caixes.

No m’importaria que els terrenys del cementeri vell es dedicaren a construir a sobre un hospital, o un parc, qualsevol cosa relacionada amb la cultura o la salut, o un bé comú, del que tots puguem gaudir i on es faça honor a la memòria dels nostres avantpassats, o bé que l’ajuntament es comprometera a exhumar de veres totes les restes construint un monument o un ossari en condiciones doncs l’ossari que s’ha fet no es més que un negoci, on es paga un preu de compra-venda i posteriorment d’haver-lo adquirit en propietat, s’ha de pagar una contribució. Què faran amb les restes que ningú no reclama, amb les restes que no es saben on estan, els avantpassats perduts en el record?

Us pregue que atengueu aquesta denúncia.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?