General

El tancament del convent de Benissa també posa fi a un observatori meteorològic centenari

El claustre de Benissa nevat
El claustre de Benissa nevat

Una de les imatges meteorològiques de 2017 al País Valencià és, segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), la del claustre del convent franciscà de Benissa nevat. La fotografia la va prendre el frare José Llorca, mort el passat 12 de desembre. Al setembre, va abandonar juntament amb els altres tres franciscans el convent de Benissa, tancat per l’ordre per l’avançada edat d’aquests últims quatre religiosos i la falta de vocacions.

Aquest cenobi, construït el 1612, ha sigut clau en la recopilació de dades meteorològiques. Els frares es van revelar com a observadors metòdics de la pluviometria i altres dades climàtiques.

El convent de Benissa va funcionar com a observatori meteorològic almenys des de 1914. Els llibres de la Federació Agrària de Llevant així ho testifiquen. El primer observador va ser Demetrio Moltó. L’últim, el pare Llorca, qui es va fer càrrec d’aquesta tasca l’any 2000. El primer mes que va estar a càrrec de l’estació meteorològica, l’octubre d’eixe any ja va ser d’eixos que queden marcats en roig als registres històrics. Va ser una tardor humida i en el qual es van succeir les tempestes. Al convent de Benissa es va recollir un acumulat de pluja de 193,2 litres/metre quadrat.

El tancament del convent també posa fi a la història centenària d’aquest observatori meteorològic. Els temps han canviat. Ara hi ha xarxes d’estacions meteorològiques. Però la contribució dels franciscans en aquest camp va ser decisiva en un temps de pocs mitjans i molta dedicació. Aemet ultima un llibre que recollirà la història de l’observatori meteorològic del convent de Benissa.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?