General

El secretari municipal i la tècnic de turisme participaran este estiu com a voluntaris a Sud-amèrica

Els voluntaris del Fons Valencià per la Solidaritat
Els voluntaris del Fons Valencià per la Solidaritat

Juli Fenollar, Alcalde de Salem, va ser l’encarregat de donar la benvinguda a este municipi de la comarca de la Vall d’Albaida soci del Fons Valencià per la Solidaritat, als voluntaris i voluntàries experts de la quarta edició del programa “Experts Municipals Voluntaris” que impulsa el Fons Valencià amb la col·laboració de les seues contraparts.

La jornada, celebrada dissabte passat en la Granja San Miguel de Salem, de formació i convivència va arrancar amb les paraules de l’alcalde, que va donar la benvinguda a tots i va fer valdre el treball que van a realitzar cadascun d’ells i elles en les seues assistències tècniques amb les ONGD i entitats amb les quals manté relació el Fons, així com va agrair el treball del Fons com a associació municipalista per la cooperació internacional al desenvolupament i el seu treball en la lluita contra la pobresa i les desigualtats.

Després de la intervenció del primer regidor, la jornada va arrancar amb una dinàmica de presentació de cadascun dels voluntaris/ies.

En esta quarta edició són 16 els voluntaris/ies que participen en el programa, els quals realitzaran la seua labor voluntària en 3 països (El Salvador, Bolívia i Equador) amb 10 contraparts (ONGD, ajuntaments, mancomunitats de municipis i consorcis públics) del Fons.

La primera ponència del dia es va realitzar per part del Coordinador del Fons, Esteve Ordiñana, que va ser l’encarregat de detallar el programa de la jornada i els seus objectius, així com de presentar el Fons Valencià: què és, quins són els seus objectius, qui són els seus socis/membres, com s’organitza i funciona, les seues línies de treballs, els projectes i iniciatives més singulars, el treball que desenvolupa en xarxa i en col·laboració amb altres entitats i institucions…

A continuació, Mª Carmen Palazón, col·laboradora del Fons Valencià i experta en cooperació al desenvolupament, va ser l’encarregada de fer una panoràmica general als participants en la jornada sobre la cooperació internacional al desenvolupament, la cooperació descentralitzada i la cooperació tècnica.

Què entenem per desenvolupament? Què és la cooperació al desenvolupament? Quins tipus de cooperació coneixem? Quins són els agents que participen en la cooperació al desenvolupament? Per què fan cooperació internacional al desenvolupament els ajuntaments?… i moltes més preguntes i conceptes són els que es van explicar al llarg de la ponència de la col·laboradora del Fons.

A la vesprada, i després del temps del dinar, la jornada es va tancar amb el taller sobre el programa “Experts Municipals Voluntaris”, donant a conèixer els detalls del mateix, centrant-se en l’assistència tècnica en la qual va a participar cadascun dels voluntaris/ies, així com en qüestions de logística, organització i seguretat a tenir en compte per part dels participants en el programa.

La jornada es va tancar atenent a les preguntes i dubtes dels voluntaris/ies.

Com apuntàvem a l’inici, el programa “Experts Municipals Voluntaris” arriba a la seua quarta edició amb un important increment de participants i de contraparts. Són en total 16 els voluntaris/ies els que participen (9 dones i 7 homes), els quals desenvolupen el seu treball professional en ajuntaments/mancomunitats/municipis socis del Fons.

Els participants en esta quarta edició del programa són:

• Óscar Giménez, Tècnic de la Mancomunitat de la Ribera Alta, que desenvoluparà dins de la seua assistència tècnica un diagnòstic del maneig integral de residus sòlids i fonts hídriques en el Municipi de Cotocachi (Equador).

• Juan Bautista Tormo, Aparellador Tècnic de l’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna, que en la seua assistència tècnica participarà en el disseny d’un Centre de Rehabilitació hidrotermal en el municipi de Cotocahi (Equador), en estes dos assistències la contrapart del Fons és l’Ajuntament de Cotocachi.

Andrés Lluch, Secretari de l’Ajuntament de Benissa, que en la seua assistència tècnica participarà en el procés de formació i intercanvi d’experiències sobre organització i funcionament de l’administració local, en el marc de la governabilitat i la descentralització en el context mancomunat dels Consorcis Públics (Equador), dirigit al personal tècnic i polític del Consorcio de la Cuenca del Rio Jubones, contrapart del Fons a l’Equador.

• Antoni Llorens, Coordinador de Benestar Social de l’Ajuntament de Sant Joan d’Alacant, que participarà en la creació d’un Observatori del Feminicidi a Quito (Equador), impulsat per l’ONGD Surkuna.

• María Jesús Peiró, Gerent de la Granja San Miguel, serà l’encarregada de la formació i capacitació als proveïdors de serveis turístics dels municipis que formen part de la Mancomunidad del Pueblo Cañari (Equador).

• Antonio Fernández, Tècnic de Turisme de l’Ajuntament d’Elx, que desenvoluparà la seua assistència tècnica en el desenvolupament de productes turístics del territori cañari (Equador), amb la Mancomunidad del Pueblo Cañari com a contraparte del Fons.

• Laura Bas i Fina García, Agent de Desenvolupament Local de la Mancomunitat de la Ribera Alta i Tècnica d’Educació i experta en Gènere, respectivament, seran les voluntàries que participaran en l’assessoria per a l’apoderament de l’Associació de Toquilleres del territori de la Mancomunidad del Pueblo Cañari (Equador).

• Susana Vicente, Tècnica de la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament d’Elx, participarà en l’assistència tècnica per a la construcció i enfortiment organitzacional de dones i joves del cantó de Guachapala en la garantia dels seus drets i empreniments productius, procés impulsat per la Municipalidad de Guachapala (Equador), contrapart del Fons.

• Susana Tronchoni, Tècnica d’Igualtat de l’Ajuntament de Picassent, realitzarà la seua assistència tècnica a Sucre (Bolívia), col·laborant amb la contrapart Centro Juana de Azurduy en el desenvolupament d’una estratègica d’incidència política en instàncies governamentals, subnacionals i locals en matèria de gènere.

• Gemma Pellicer, Tècnica de Joventut de l’Ajuntament de Bellreguard, ajuntament membre de la Mancomunitat de Municipis de La Safor, desenvoluparà el disseny d’una proposta estratègica per a la consolidació i gestió de grups juvenils que incideixen en polítiques públiques dels governs municipals de la regió de la Chiquitanía (Bolívia), projecte impulsat per l’ONGD Proceso Educativo, contrapart del Fons en esta regió boliviana.

• Miguel Ángel Soriano, Tècnic de Turisme d’Elx, desenvoluparà una assistència tècnica que ajude a la promoció i posicionament del Festival de l’Orquídia de Concepción (Bolívia) com un producte turístic mitjançant el màrqueting digital.

• Pamela Sebastià, Tècnica del Servei d’Atenció Integral a la Dona de l’Ajuntament de Burjassot, participarà dins de la seua assistència tècnica en el desenvolupament d’un Pla Municipal de Gènere per al Municipi de San José de Chiquitos (Bolívia).

• Roser Pérez, realitzarà una assistència tècnica sobre cello en l’Escola Municipal de Música de San José de Chiquitos (Bolívia).

En estes últimes tres assistències tècniques es té com contrapart del Fons Valencià a CEPAD (Centro para la Participación y el Desarrollo Humano Sostenible).

Loli Vicens Márquez, Tècnica de Turisme de l’Ajuntament de Benissa, serà l’encarregada d’elaborar d’un Diagnòstic i un Pla de dinamització turística en Sant Xavier (Bolívia), assistència que impulsa la Municipalitat de Sant Xavier com contrapart del Fons.

• Finalment, Alejandro González, Oficial de la Policia Local d’Elx, participarà en El Salvador, a través de l’Instituto Salvadoreño para el Desarrollo Municipal (ISDEM), contrapart del Fons en el país, en la capacitació i intercanvi d’experiències sobre l’administració, planificació i gestió d’unitats de policia local.

El programa “Experts Municipals Voluntaris” té un doble objectiu: proporcionar assistència tècnica a les entitats locals del Sud amb les quals col·labora el Fons, al mateix temps que facilitar l’accés de tècnics valencians a l’àmbit de la cooperació al desenvolupament, afavorint la implicació directa dels municipis socis en els projectes desenvolupats pel Fons o les seues contraparts locals.

Els requisits per a participar en el programa eren: disposar de titulació acadèmica/experiència laboral establida per a les places que es convocaven, formar part de la plantilla dels ajuntaments i mancomunitats socis del Fons i disposar d’una experiència de treball mínima d’1 any en l’àmbit local.

Els participants ofereixen el seu treball voluntari, durant el seu mes de vacances, en el treball proposat per les mateixes contraparts, el Fons es fa càrrec del desplaçament del tècnic/a voluntari/a, l’assegurança mèdica del mateix, el pagament de les taxes aeroportuàries i una borsa de viatge. La contrapart local proporciona l’allotjament i manutenció i les despeses corresponents als desplaçaments interns necessaris per a desenvolupar la seua activitat professional durant l’estada.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?