General

El Runar demana que el Pou d’Avall siga un jardí arqueològic

El col·lectiu El Runar de Benissa ha redoblat els seus esforços perquè Benissa “no perda més patrimoni històric com ha ocorregut amb la casa quarter de la Guàrdia Civil i com està previst amb les Escoles Velles” i ja ha recollit més de 300 signatures per a protegir el Pou d’Avall. Les excavacions arqueològiques en aquesta zona van traure a la llum restes excepcionals com “unes canalitzacions realitzades amb les pedres de l’Església Vella i sobretot la Font de les Maruques i dos pous que es remuntarien -almenys un d’ells- al segle XVI”. Aquest pou no s’havia localitzat fins hui dia i és el que dóna nom al Pou d’Avall.

Una vegada concloses les excavacions, el Runar tem que es construïsca damunt de les restes l’edifici programat provocant la desaparició de tot el conjunt arqueològic que és un “símbol d’un valor inestimable com l’aigua”. En aquest sentit insisteixen a dir que si el poble de Benissa “deixa que l’urbanisme incontrolat s’emporte per davant la Font de les Maruques i el Pou d’Avall, haurem tornat a perdre en pocs anys un altre referent de la seua fisonomia urbana”.

Per tot això, el col·lectiu El Runar aposta decididament per la transformació del Pou i el Llavador d’Avall i la Font de les Maruques en un parc jardí arqueològic, una espècie de museu a l’aire lliure on puguen confluir un referent de la cultura hídrica del poble i d’esplai per als veïns del poble. I afegeixen, que es tractaria de reservar un espai en una zona d’expansió urbana que està en el camí per on els benissers van a berenar a Santa Anna cada 26 de juliol.

Des del col·lectiu, també recorden que el PGOU de Benissa protegeix tots els aljubs i pous construïts abans de 1940. Per tant, una actuació que eliminara el conjunt arqueològic seria il·legal ja que vulneraria la legislació actual.

No obstant això, recorden que l’ajuntament va vendre la parcel·la a una constructora “ignorant els informes previs del cronista que ja documentava la Font de les Maruques que finalment ha eixit a la llum”. Davant aquesta situació exigeixen a l’ajuntament que “restituïsca i protegisca el nostre patrimoni per la seua responsabilitat moral i política”.

Així mateix, indiquen que “no fer res seria practicar una política irresponsable i imperdonable de fets consumats, un acte de negligència intencionada que podria constituir un delicte”. Igualment fan referència a la “incoherència que suposarà per a aquells que tant manipulen i tanta crispació creen amb l’aigua de l’Ebre, però que permetrien sepultar un monument a l’aigua com és el Pou d’Avall”.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?