General

El novè brot de Xylella afecta onze pobles de la Marina Alta, especialment Benissa i Xaló

Una màquina arranca ametlers al terme de Benissa
Una màquina arranca ametlers al terme de Benissa

Poques poblacions de la Marina Alta es lliuren a dia de hui de la virulència del bacteri Xylella fastidiosa, d’una gran càrrega negativa, que ha concentrat la seua fúria en l’ametller i que amenaça amb destruir en aquesta i altres comarques alacantines un patrimoni tan sensible com el paisatge rural. Només quatre dels 33 municipis que conformen la comarca no s’han vist encara afectats. Però, tal com avança aquesta plaga, és qüestió de temps.

La Conselleria de Medi Ambient ha publicat aquest dilluns en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) el novè brot, que incideix en 137 parcel·les d’11 localitats. Les més afectades són Xaló, amb un total de 38, i Benissa, amb 33. Els segueixen Llíber (26), Alcalalí (14), Teulada (7), Dénia (4), Xàbia (4), Calp (3), El Poble Nou de Benitatxell (3), La Vall d’Alcalà (3) i Parcent (2).

29 municipis infectats

A més, la conselleria recorda que després de nou brots es troben afectats per la plaga de forma íntegra els termes municipals d’Alcalalí, Benissa, Calp, El Poble Nou de Benitatxell, Gata de Gorgos, Llíber, Murla, Parcent, Senija, Teulada i Xaló. Altres 18 poblacions conformen la llista de termes parcialment afectats: Beniarbeig, Benidoleig, Benimeli, Castell de Castells, Dénia, El Verger, Els Poblets, La Vall d’Alcalà, La Vall d’Ebo, La Vall de Gallinera, La Vall de Laguar, Ondara, Orba, Pedreguer, Sagra, Sanet i Negrals, Tormos i Xàbia.

Gairebé la pràctica totalitat dels municipis de la Marina Alta està infectada. Els únics pobles que es lliuren, de moment, són Benigembla, L’Atzúbia, Pego i El Ràfol d’Almúnia. Aquesta alarmant situació és semblant a la Marina Baixa i el Comtat.

Mentre, la Generalitat segueix apostant per la mateixa política per lluitar contra aquest bacteri que tanta controvèrsia ha generat entre els agricultors i que ha estat discutida per altres administracions com la Diputació d’Alacant. L’Administració continua instant als propietaris dels terrenys a arrancar i destruir in situ i en un termini màxim de quinze dies tot el material declarat infectat, així com el que tinga “símptomes sospitosos”.

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda el 12 de novembre de 2018 a www.eldiario.es


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?