General

El líder “d’Abusos Urbanístics No” va muntar la campanya com a venjança pel seu xalet

Notícia extreta de la web panorama actual

De l’anècdota a la categoria. D’una situació particular d’irregularitat a una campanya massiva amb més de 15.000 reclamacions al comitè de la UE per suposats abusos urbanístics. D’un PAI que afectava els interessos d’un resident estranger, a un escàndol polític continental a què s’han sumat el Parlament Europeu, EU-L’Entesa, el PSPV i fins i tot la Comissió Europea.

El fulletó muntat per la plataforma Abusos Urbanístics No (AUN) es va originar, molt probablement, a partir de la situació irregular de la residència del seu president, Charles Svoboda. A principis del 2004, l’Ajuntament de Benissa va rebre una proposta d’un promotor per a urbanitzar una zona del municipi alacantí on es trobaven uns huit xalets disseminats, entre ells, el del president d’AUN.

Svoboda va adquirir per uns 3.000 euros en 1982 a un llaurador un antic casup que estava en ruïnes i que utilitzava per a guardar les ferramentes. La parcel·la que, segons consta en el Registre de la Propietat, s’estén per 4.054 metres quadrats està situada en sòl declarat urbanitzable però no programat.

Fonts jurídiques consultades per aquest diari van confirmar que qualsevol habitatge situat en aquest tipus de sòl, mentre no es programe una actuació, està abocada a patir una situació de “provisionalitat” i té un tractament jurídic “semblant” al del sòl no urbanitzable.

Aquesta circumstància no va impedir al veí de Benissa realitzar, segons van confirmar fonts oficials del propi municipi, importants obres i transformacions sense cap tipus de llicència. En concret, a partir de 1985 va ampliar dues vegades l’habitatge, va construir un garatge, una piscina, fossa sèptica dotant-se dels serveis urbanístics primaris per a poder habitar l’immoble. Entre ells, es va obrir un vial d’accés que -sempre segons el municipi- manca d’indicacions, voreres i il·luminació; va improvisar la connexió amb la xarxa elèctrica mitjançant una línia aèria “barroera i obsoleta” que no té cap protecció per a evitar el dany a les aus que puguen posar-se sobre algunes de les seues parts…

Per aquest motiu, fa ja alguns mesos, el municipi li va realitzar successives inspeccions i encara ara estudia obrir-li un expedient per indisciplina urbanística. Com confessaven les fonts municipals consultades, algunes de les suposades infraccions comeses haurien prescrit però altres tantes no.

Davant aquestes circumstàncies, la presentació d’un PAI i la consegüent ordenació urbanística que aquest podia implicar anava a malmetre les importants inversions realitzades, de forma irregular i sense cap permís municipal, durant més d’una dècada.

Amenaça

Així les coses, el president d’AUN es va dirigir al batle de la localitat per carta per a advertir-lo, al març del 2004, de les conseqüències que tindria regularitzar la situació del seu habitatge així com la dels huit veïns de la zona.

En aquesta missiva, al contingut de la qual ha tingut accés PANORAMA-ACTUAL, els signants, Charles Svoboda i Llisa Svoboda, adverteixen del perjudici que els suposa la tramitació d’aquesta actuació: “No ens fa feliços viure una situació en què la nostra propietat es veja trossejada per un projecte d’urbanització, on volen dividir el nostre terreny en nou mini parcel·les, la nostra (gairebé nova) piscina i destrossar el nostre sistema sanitari per a connectar a una suposada depuradora pública”, resa la missiva que continua, “… i més quan ningú ha fet un informe d’impacte ambiental d’aquest sector” -un fet que nega l’Ajuntament-.

La carta reconeix, tot seguit i de forma tàcita, la situació irregular en què es troba la parcel·la, de la qual es diu “està consolidada des de fa molts anys i això ens confereix uns drets, com el de formar part d’una Agrupació d’Interès Urbanístic legal o negociar amb el promotor però sempre que la nostra propietat reba el valor que li corresponga en el mercat, sense concessions ni pressions”.

En aquest punt, potser per demostrar que no accepten les pressions, la família Svoboda passa a exercir-les i conclou el seu escrit amb una amenaça al batle: “Estem disposats a arribar on faça falta, Tribunals Superiors de València i d’Europa, ja que disposem d’experiència, voluntat i recursos per a seguir aquestes vies si és necessari”. I, sense perdre el to amenaçador, afegeix que compten amb el suport “d’advocats, polítics, catedràtics, financers etc. a més de bons contactes amb la premsa local, regional, nacional i internacional, com vostè ja sap”.

Els fets han confirmat tots els termes d’aquella amenaça. Els suposats abusos urbanístics han estat objecte de denúncia fins al “The Sun”; han estat presos per bandera per agrupacions ecologistes i tots els partits de l’oposició i fins i tot Brussel·les ha arribat a posar contra les cordes al Consell exigint-li una moratòria urbanística fins que es reforme l’actual LRAU i s’aprove la LUV.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?