General

El govern de Benissa planteja pujar impostos si no quadra el pressupost municipal en 2020

Imatge de l'últim plenari
Imatge de l’últim plenari

L’últim ple ordinari a Benissa, corresponent al mes de gener, va tornar a estar protagonitzat per la no aprovació dels pressupostos municipals en 2019, prorrogats des de 2016. Això suposa que, novament, els pressupostos queden prorrogats fins a un nou intent de l’actual equip de Govern, format pel Partit Popular i Cibe.

En un dels punts del dia, el batle, Arturo Poquet, va detallar la qüestió, justificant la nova pròrroga dels pressupostos a “les dificultats amb el capítol I, de personal, amb l’augment de 836.253 euros” després de l’aprovació de la VPT-RPT, i també amb motiu de la disminució d’ingressos després de la liberalització de l’AP-7, per la qual les arques del consistori deixen d’ingressar 262.000 euros d’IBI. No obstant això, Poquet va avançar que la intenció de l’executiu que lidera és presentar al febrer un esborrany en la comissió pertinent.

La rèplica per part de l’oposició no va tardar a arribar. “És complicat creure les seues paraules, perquè va dir que el Pressupost el tindríem a l’octubre”, va apuntar Fernando López Corsi, de Reinicem Benissa, anterior responsable d’Hisenda de l’Ajuntament. “Vostés (PP i CIBE) es van passar tres anys bloquejant els pressupostos municipals”, va matisar, i va manifestar que “no pose en dubte eixes dificultats per quadrar el pressupost”, oferint la col·laboració de Reiniciem perquè “Benissa tinga uns comptes”.

Mari Carme Ronda, l’única representant de Compromís a Benissa, va recordar que “estem esperant des d’octubre aquesta aprovació dels pressupostos”, lamentant que “des de juny de 2019 van tindre quatre mesos per a convocar-nos”. A continuació, Ronda va rebatre l’argumentació del batle, qüestionant que la liberalització de l’AP-7 ha reportat un estalvi “molt major que eixos 282.000 euros de l’IBI”.

A més, la representant nacionalista va voler recordar en el ple la sentència judicial per la qual l’Ajuntament haurà d’indemnitzar a dues extreballadores interines per “acomiadament indegut”. “No li tire la culpa al personal de l’Ajuntament ni a l’autopista, tire-li-la a la mala gestió dels anteriors governs”.

En eixe moment del debat, Isidor Mollá, portaveu de Cibe i clau durant la formació dels governs de les dues últimes legislatures, va voler justificar la falta de pressupostos per les restriccions del Govern Central, més conegudes com la Regla que serveix com a instrument de control de l’equilibri de les finances públiques a Espanya. “Tenim huit milions en el banc, i desitge que l’actual govern ens done un respir i puguem invertir”, va desitjar Mollá, valorant en 400.000 euros el cost de la indemnització que l’Ajuntament haurà d’afrontar davant els acomiadaments de les citades dues extreballadores.

Mollá va ser crític amb la pujada de sou de la plantilla de l’Ajuntament: “No s’ha millorat l’eficàcia ni l’eficiència de l’Ajuntament”, va avaluar, i en eixe moment va fer un avanç d’una possible mesura del govern dels populars i el seu propi partit: “Caldrà pujar l’IBI i serà necessari explicar-ho al poble, si no podem funcionar”. El també exbatle va recordar que “es va donar el compromís de baixar els impostos”.

Fernando López Corsi va contestar a Mollá: “la plantilla de l’Ajuntament es mereix l’actualització salarial, perquè feia molts anys que tenien les nòmines congelades”, va dir, aprofundint en què “hi ha diferències segons qui governa; ara el PP promet una baixada d’impostos i ara no li quadren els pressupostos perquè no hi ha prou ingressos. I això és enganyar a l’electorat”. Sobre els desitjos d’Isidor Mollá en què l’actual Govern Central facilite l’accés als comptes municipals bloquejats per la ‘Regla de la Despesa’, López Corsi va aclarir que “la llei d’Estabilitat Pressupostària és de 2011. Estem en contra d’ella, però un bon ajuntament ha de gestionar sobre la base de la legalitat vigent”.

Esgotat el debat, el ple va continuar amb altres qüestions com l’aprovació del Pla General Estructural, un altre document que en els últims anys ha generat moltes topades des que, en 2013 el Tribunal Suprem suspenguera el PGOU vigent des de 2003, havent de tornar a l’anterior, que data de 1982.

Isidor Mollà va titllar l’anterior gestió realitzada en Planificació Urbanística com “una irresponsabilitat de l’anterior govern, com Pepe Gotera i Otilio, nyaps a domicili”. Concretament, sobre que un “document d’abast” per a presentar el Pla de Referència , que va caducar el passat 18 de maig de 2019, impossibilitant la seua pròrroga i “havent de començar de nou”, va estimar Arturo Poquet, perquè “la LOTUP -Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge de la Comunitat Valenciana- permet una pròrroga de 4 anys com a màxim, i ens crida l’atenció que no se sol·licitara”.

Mollà fins i tot, li va recordar a Mari Carme Ronda que “en 1999 es va treballar molt -per a aprovar el PGOU-, amb Toni Banyuls -parella de la mateixa Ronda-, i que se suspenguera en 2013 va ser dur”. Mari Carme Ronda, responsable política amb eixes dedicacions durant l’últim govern progressista, va eixir en defensa del seu treball, “amb més de 25 comissions per a traure el PGE avant”. També va sol·licitar a Isidor Mollá que “en la pròxima Comissió de Serveis porte els informes de l’arquitecte municipal sobre les pròrrogues”.

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda el 30 de gener de 2020 a la web del diari LA MARINA PLAZA.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?