General

El Festaborigen presenta la seua quarta edició

El Festaborigen ha congregat a més de mil persones en edicions anteriors.
El Festaborigen ha congregat a més de mil persones en edicions anteriors.

Després de patir les retallades de la corporació local de Benissa, el Festaborigen opta pel model col·laboratiu per a celebrar la seua quarta edició, amb la qual s’assenta com a referent del panorama musical en valencià.

Durant les seues tres primeres edicions, el Festaborigen –el festival de música de Benissa– rebia entre 1.000 i 1.800 euros per part de l’Ajuntament. Per a aquesta quarta, ni un. Les retallades han arribat a la cultura. Potser va ser el primer lloc on van arribar, i ara, iniciatives com aquesta, que parteix de l’Assemblea de Joves de Benissa (AJB), s’enfronten al dilema d’autogestió o mort.

En el cas del Festaborigen, aquesta elecció mai va estar en dubte. El que han fet des de l’AJB ha sigut posar el qualificatiu 100% al costat de la paraula autogestionat. Des de l’aposta que van fer des del primer dia per la música lliure –solament actuen grups que treballen fora de l’SGAE, amb llicències lliures– el model col·laboratiu semblava l’eixida més lògica per assentar-se en el circuit de festivals de l’estiu.

Avui en dia parlar de col·laboració en el món de la cultura és parlar de crowdfunding, el finançament a través d’Internet per part de particulars. Per això, avui a les 20:00 hores l’AJB presentarà el cartell d’enguany i el seu Verkami al Col·legi Major Lluís Vives de València. Com a reclam, l’actuació en directe de 121db, a més del sorteig d’entrades al festival entre els presents. Bad Sound System, Biano i Desgavell seran alguns dels noms que ompliran un cartell que enguany es redueix a un dia.

La fita a aconseguir es troba al voltant dels 1.200€. Una xifra abastable per poder oferir acampada de tot un cap de setmana, el concert de dissabte, i un dia a la mar amb autobús inclòs diumenge. Entre les recompenses, aquells que col·laboren amb el festival rebran entrades, tiquets de consumició, sopar i samarretes, entre d’altres.

Òscar Piera, membre de l’organització, reconeix que events com el Festaborigen exigeixen d’un plus de passió: “És possible fer coses d’aquestes, però sols si t’organitzes bé i no t’importa no dormir durant eixos dies”. Les subvencions locals, puntualitza, s’han circumscrit a causa de la crisi “a quatre associacions, no més”. La resta, a subsistir –quin remei– amb la dedicació dels seus membres, quan no als seus diners.

La filosofia del Festaborigen roman intacta des del primer dia: comptar amb grups la música dels quals siga lliure. A més, fer-ho de forma sostenible i sense que comporte pèrdues. La tasca de quadrar números és, doncs, bàsica. “La música en valencià és ja un negoci i no ho podem pagar. Està molt bé que siga així, però abans podies i ara, si no eres una gran entitat, no”, lamenta Òscar. La intenció del Festaborigen és eixa, fer possible l’impossible, per quart any.

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda el 24 de maig de 2012 al diari electrònic www.fullquatre.com


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?