General

El Casal Cultural de Benissa comença una recollida de signatures per a impulsar l’Arxiu històric municipal

Imatge del llibre "La Tacha del rescat", de 1583, a l'Arxiu Històric de Benissa
Imatge del llibre “La Tacha del rescat”, de 1583, a l’Arxiu Històric de Benissa

El Casal Cultural de Benissa, que encara no ha rebut resposta de la Comissió de Ciutadania de l’Ajuntament a les propostes que va presentar el dia 17 de desembre de 2017 per a impulsar l’Arxiu Històric Municipal (consulteu les propostes detallades), ha decidit posar en marxa una campanya de recollida de signatures, acompanyada d’un manifest, per a recolzar la seua iniciativa i conscienciar els polítics de la necessitat i la urgència de dur endavant aquest projecte. Qualsevols ciutadà/ciutadana interessat a donar suport a aquesta iniciativa ho pot fer signant en aquesta pàgina de Change.org.

El Casal considera que seria positiu que l’Ajuntament i les regidories implicades manifestaren públicament el seu suport a aquestes propostes, i així mateix que aquest compromís es vegera reflectit de forma seriosa en el disseny d’un pla d’acció real, que es fera visible i es detallara en els pressupostos municipals.

Manifest del Casal Cultural de Benissa

És l’hora de posar en valor el nostre Arxiu Històric i dotar-lo dels mitjans personals i materials que necessita, per poder complir la seua funció i ser un referent de projecció i custòdia del nostre patrimoni. Altres pobles de la Marina Alta, com Dénia o Pego, han fet dels seus arxius històrics un símbol actiu de la seua identitat i actualment són referència a tot el País Valencià per una adequada gestió i difusió del seu patrimoni. A Benissa ja s’han donat alguns passos importants en aquest sentit, però és el moment de donar-li l’empenta decisiva per convertir-lo en un agent de primer ordre de la custòdia, la potenciació i el desenvolupament cultural del nostre poble.

Encara som a temps de revertir la pèrdua de tanta documentació personal i familiar, de col·leccions fotogràfiques de força importància històrica, que poden ser fonamentals en futurs treballs sobre la gent, famílies, cultura i vida de Benissa. Qualsevol persona amb interès per la història de la vila pot adonar-se, per exemple, que en el nostre arxiu no hi ha a penes documentació antiga sobre els tallers d’elaboració de mobles artesans de principis del segle XX, ni sobre el molí de llum ni el fariner, ni de tantes xicotetes empreses que ens han caracteritzat com a poble; o que no compta, entre d’altres, amb la bibliografia completa de personatges tan rellevants com el Capità Cabrera, o amb els documents confiscats a sindicats i partits després de la guerra i que romanen a Salamanca… Part de les mancances documentals que sofrim s’han vist revertides per la passió i la tasca particular de recerca de benisseres i benissers que, altruísticament, han engegat projectes d’investigació i han aconseguit valuosíssima documentació i fotografies sobre el nostre poble. Altres persones de Benissa disposen de llegats familiars, d’arxius privats i de biblioteques especialitzades, fruit de molts anys de dedicació i estima, que amb una adequada gestió cultural, mitjançant convenis, també podrien acabar sent dipositades en el nostre Arxiu Històric. Per a això, però, cal que l’Ajuntament i el nostre Arxiu Històric siguen un actor actiu en la conservació i custòdia del patrimoni històric i oferisquen una garantia solvent del seu compromís actual i futur.

Dotant l’Arxiu Històric dels mitjans personals i materials que precisa es podria oferir un servei públic centrat en les tasques de custòdia, catalogació, recollida, potenciació i divulgació de totes les fonts orals, documentals i fotogràfiques que conformen la nostra història com a poble. També cal que l’arxiu dispose d’un finançament adequat per poder dur a terme els diversos projectes de conservació, restauració i visibilització dels fons documentals més antics, que ara per ara són urgents i necessaris.

Així mateix, pensem que s’ha d’iniciar urgentment un gran projecte d’arxiu audiovisual de la nostra gent major, perquè elles i ells són grans biblioteques de saviesa popular que hem d’enregistrar i hem de saber transmetre a les futures generacions. Temes tant importants com les dites, llegendes i cançons populars, jocs, tradicions agrícoles, el treball artesà de la fusta, les històries de les nissagues familiars, la vida en la postguerra, la Transició i molt més es perdran si no actuem amb immediatesa. Com en els fons documentals i fotogràfics, eixa tasca de recopilació audiovisual està realitzant-se, principalment, per les iniciatives particulars i privades, amb moltes limitacions. Alhora, hem de transmetre eixe coneixement a les noves generacions, per tal que coneguen la seua història i entenguen la importància de protegir-la, amb programes de col·laboració entre arxiu, escoles i institut, les diferents associacions i l’Ajuntament. Cal que l’Arxiu Històric, les regidories implicades, i la resta de la Corporació Municipal, mitjançant la Comissió Informativa de Ciutadania de l’Ajuntament de Benissa, lideren eixe projecte, conjuntament amb tot el moviment associatiu i empresarial del poble i la resta de la ciutadania.

Hem d’aprofitar tota la resiliència de les nostres arrels i revalorar tot allò que ens parla de qui som com a poble, transformant eixe potencial en un factor de difusió cultural i d’atracció turística. Desitgem ser un referent. Un model a seguir. Un poble compromès amb la seua història i el seu futur.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?