General

Dos activistes de Greenpeace de Benissa i Pedreguer s’enfronten a 3 anys de presó per la protesta de Cofrents

Protesta a Benissa amb solidaritat  a Raquel Muñoz i els altres activistes
Protesta a Benissa amb solidaritat a Raquel Muñoz i els altres activistes

El cas, ja batejat com els #17 de Cofrents, ha causat una tremenda expectació, perquè mai a l’Estat Espanyol s’havien demanat tants anys de presó per una mobilització de Greenpeace. 16 activistes d’aquesta organització ecologista i un fotoperiodista independent s’enfronten a quasi tres anys de presó i multes per valor total de 360.000 euros, per haver entrat l’any 2011 a la central nuclear de la citada població per a col·locar una pancarta. Dos de les ecologistes acusades al judici, que ha començat hui a València, tenen una profunda vinculació amb la Marina Alta: Raquel Muñoz, nascuda a Benissa, i Maite Mompó, que encara que originària d’Albacete, resideix llargues temporades a Pedreguer, on viu la seua àvia.

De fet, a Benissa, i coincidint amb l’inici de la vista, ha tingut lloc aquest matí una protesta per a solidaritzar-se amb els activistes i denunciar el caràcter desproporcionat de la petició del fiscal. En l’acte ha parlat la mare de Raquel Muñoz, Isabel González. A més, també en aquesta localitat Compromís ha presentat una moció de suport a Muñoz i a la resta dels activistes i en contra de l’energia nuclear, recordant que la mobilització a Cofrents va tindre lloc només un mes abans del terrible accident de Fukushima a Japó.

En aquell febrer de 2011, els integrants de Greenpeace, després d’ingressar a la central, van desplegar unes pancartes –”Cierre Cofrentes ya”– i van realitzar una espectacular pintada amb el lema “Peligro Nuclear”. El Ministeri Fiscal, Iberdrola i l’empresa de seguretat de les instal·lacions acusen els 17 de Cofrents de delictes de desobediència a l’autoritat i de lesions, en sostindre que un dels guardes de seguretat, segons el seu propi testimoni va resultar ferit lleu en ser tallat amb la radial amb la qual els activistes van trencar la tanca metàl·lica.

Isabel Gonzalez, mare de Raquel Muñoz, dirigeix unes paraules als assistents a la protesta
Isabel Gonzalez, mare de Raquel Muñoz, dirigeix unes paraules als assistents a la protesta

Greenpeace nega aquesta versió: i encara que admet que sí que hi va haver tensió, agrega que la protesta es va fer per mitjans pacífics. També tem que amb la petició d’empresonar els seus integrants en realitat “es vol criminalitzar una protesta pacífica amb una sanció exemplificant”.

De fet, i en enfrontar-se al que és el seu “judici més dur” a l’Estat Espanyol, Greenpeace ha desplaçat un dels seus bucs, l’Artic Sunrise, fins al port de València. La vista es perllongarà fins el pròxim dia 11 i hui han declarat 9 activistes. Demà ho faran altres membres de l’organització, entre ells Raquel Muñoz i Maite Mompó. Els acusats han rebut mostres de solidaritat de nombrosos experts científics, organitzacions i personalitats com Alejandro Sanz, Eva Hache o Carlos Bardem.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=l7Ex-0lwnns[/youtube]

Raquel Muñoz
Raquel Muñoz

Raquel Muñoz és biòloga i té 28 anys. Va estudiar a l’institut Josep Iborra de Benissa i després a la Universitat Pompeu Fabra i és coordinadora de mobilitzacions i de voluntariat de Greenpeace a Espanya i per tant encarregada de dissenyar i recaptar dades per a les campanyes de l’entitat i organitzar recollides de signatures als carrers o xerrades informatives.

Maite Mompó ha adquirit un gran renom internacional en ser autora de “Rainbow Warriors. Legendary Stories from Greenpeace Ships”, un llibre en el qual combina la història dels vaixells d’aquesta organització ecologista amb les peces que col·leccionen en el seu interior, regalades per les tribus i les societats d’aquelles zones més desfavorides en les quals han intervingut al llarg de dècades.

Maite Mompó
Maite Mompó

Mompó va dedicar dos anys de la seua vida a aquest treball, que en part va escriure a Pedreguer, ha sigut traduït a l’Anglés i presentat en diferents capitals europees.

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda el 4 de desembre de 2014 al diari electrònic LA MARINA PLAZA


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?