General

Cultura reprèn la proposta de declarar BIC els molins de vent de la comarca

Antic Molí del Pla dels Molins, la Casa Feliu i el Convent des de la Partida de Sant Antoni
Antic Molí del Pla dels Molins, la Casa Feliu i el Convent des de la Partida de Sant Antoni

La Direcció General de Cultura i Patrimoni té la voluntat de reprendre l’expedient per a declarar com a Bé d’Interès Cultural (BIC) els molins de vent de la Marina Alta, ja que són símbols de l’arquitectura i la tecnologia tradicional i forma un conjunt de singular valor cultural que caracteritza el paisatge d’aquest territori. El Museu Soler Blasco de Xàbia va acollir ahir una reunió per a abordar aquesta qüestió a petició de l’Ajuntament de Xàbia, que ja ha impulsat aquest projecte perquè els molins del seu terme municipal siguen BIC.

En eixa trobada van estar presents cinc de les vuit localitats de la comarca que compten amb aquest tipus de construccions. Van assistir representants del municipi amfitrió, així com de Pedreguer, Calp, Teulada-Moraira i Gata de Gorgos. El cap de servei territorial de Patrimoni, José Antonio López Mira va remarcar “l’èxit de la convocatòria”. També va subratllar que és important que se sumen els tres restants, Dénia, Benissa i Llíber.

En eixe sentit, López va incidir que “aquest expedient té sentit si tots van units”. A més, el cap del servei territorial va assenyalar que si bé la direcció general pot actuar d’ofici, la participació dels consistoris permetria agilitar el procés en aportar informació que a ells els és més fàcil d’obtindre i localitzar. “Si els ajuntaments no ajuden, tardaríem tres vegades més”, va assegurar López Mira.

Per la seua banda, el batle de Xàbia, José Chulvi, va posar l’accent en l’obertura de la reunió en el fet que en aquesta qüestió és interessant que es parle de comarca i que el patrimoni ens unisca”. El batle es va mostrar convençut que l’expedient tirarà endavant a tenor de la voluntat manifestada per consistoris i Generalitat.

Construcció característica

A la Marina Alta, el molí de vent és una construcció característica d’especial valor patrimonial, històric i etnològic. Peça fonamental de la cultura tradicional del gra i del pa, està associat a l’esforç de la supervivència i parla d’un temps on les complicacions del transport, quan no les guerres, obligaven a cada comarca a ser autosuficient.

Un molí de vent és un enginy o màquina, situat dins d’una torre de pedra d’uns set o vuit metres d’alçada, preparada per a moldre el cereal i per a custodiar-lo. Actualment no es conserva cap maquinària original completa en la comarca, tot i que encara queden restes i, sobretot, grans moles.

La màquina dels molins de vent de la Marina Alta, situada a la sala alta del molí, estava configurada per quatre grans antenes, d’uns cinc o sis metres cadascuna, recobertes de tela. Les antenes donaven moviment a un eix que, per rodes dentades, movia la mola. D’alguns es conserva només l’estructura de l’edifici; alguns han conservat la planta alta; tots, en la pràctica, van perdre el sostre, que era de fibra natural o de fusta.

Aquesta comarca encara té 29 molins de vent. Una dotzena es troben a Xàbia, cinc a Dénia, dos a Pedreguer, tres a Gata de Gorgos, dos a Teulada Moraira, tres a Benissa, un a Llíber i un altre a Calp. Tots ells ja es troben protegits amb la figura de Bé de Rellevància Local amb la categoria d’Espai Etnològic d’Interès Local de forma genèrica.

Per tant, per a estudiar la situació actual dels molins d’aquesta comarca i iniciar el possible procediment per a la seua declaració com a BIC, es va mantindre la reunió en el Museu Arqueològic i Etnològic Soler Blasco amb tots els ajuntaments implicats en aquest procés per a informar-los sobre l’expedient i les accions a realitzar per a aconseguir aquest objectiu que s’han marcat.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?