Inici » Notícies » General

Cinc-centes persones carreguen a Benissa contra el Consell per l’eradicació d’ametllers

12 de maig de 2018 No hi ha comentaris
Manifestació contra la tallada massiva d'ametllers pel xylella fastidiosa

Manifestació contra la tallada massiva d’ametllers pel xylella fastidiosa

La Xylella fastidiosa ha arribat en el pitjor moment. A l’agricultura de secà i als pobles que més pateixen l’èxode rural i la despoblació només els faltava aquest colp inesperat. Als agricultors la plaga els amoïna, però encara els inquieta més que a la Conselleria d’Agricultura se li’n vaja la mà i eradique igualment arbres infectats i sans.

Convocades per les associacions d’afectats per la Xylella d’Alacant i Benissa-Pinos i per Joves Agricultors Asaja d’Alacant, mig miler de persones es van manifestar ahir a Benissa. Van recriminar a la Conselleria d’Agricultura que opte per la “destrucció” i “l’eradicació massiva” dels ametllers. Van exigir un pla de contenció que salve els arbres sans. “Ni en un sol país al món l’eradicació ha tingut èxit; no obstant això, ací se’ns ha imposat”, va denunciar la presidenta dels veïns de la partida benissera de Pinos, Lourdes Ferrer Cabrera, que va ser l’encarregada de llegir el manifest. Va instar al “Govern del Botànic” a detindre “aquesta massacre agrícola i mediambiental”. Va incidir en que la conselleria ha detectat Xylella en 153 parcel·les de la Marina Alta, la Marina Baixa i el Comtat i ha optat per “arrasar” 1.250 hectàrees i 56.000 ametllers.

“Des de Benissa sentim un profund dolor i ens desconcerta aquesta política”, va dir aquesta portaveu, que va augurar que, si la Conselleria d’Agricultura segueix endavant amb les tales preventives i “massives”, “va a desaparèixer el nostre patrimoni rural, natural i paisatgístic”. També va incidir que en PinOs, una partida rural situada A les estribaciones de la Serra de Bèrnia, s’ha detectat el bacteri en tres parcel·les. “Una està ja al vessant de Bèrnia. Si s’arrasa, l’impacte serà terrible”, va advertir.

La protesta va comptar amb el recolzament de l’Ajuntament de Benissa. En la manifestació van participar, entre altres regidors, el portaveu de Compromís, Xavi Tro, i la regidora Mari Carmen Ronda; els regidors de Reiniciem, Belén Ivars i Fernando López Corsi, i el portaveu del PP, Arturo Poquet. Els manifestants van lliurar el manifest al batle, Abel Cardona, també de Reiniciem. El govern local el recolza i el portarà al pròxim ple. El grup municipal de Compromís s’alinea, per tant, amb els afectats. El PSPV també, però de forma més tèbia. El regidor d’Agricultura, el socialista Doménec Miralles, va manifestar que “la malaltia està ací i cal atallar-la”. Va subratllar que a Benissa els qui viuen de l’agricultura ho fan del raïm i que, davant el temor que el bacteri passe dels ametllers als ceps, estan arrancant els arbres. “No sé quina és la millor solució, però alguna cosa s’ha de fer”, va concloure.

Els manifestants van carregar contra la consellera d’Agricultura, Elena Cebrián. Van demanar la seua dimissió i la van cridar “traïdora”. També van demanar al Consell que tinga en compte que el nord d’Alacant forma part també del País Valencià. “La Xylella no és un problema agrari, sinó un problema social”, van corejar.

Entre els participants hi havia agricultors d’avançada edat. Insistien en el “drama” que entren en els cultius que han treballat tota la vida les màquines trituradores i reduisquen els ametllers a estelles.

“La destrucció dels ametllers accelera l’èxode rural i complica el relleu generacional en l’agricultura; els joves no veuen futur en el camp”, va assegurar la presidenta de l’associació de veïns de Pinos.

En la protesta també van participar apicultors i residents estrangers alarmats per les tales.

Font de la notícia: Levante-EMV

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/