General

Benissa estudia mantindre la façana de les Escoles Velles pel seu valor històric

L’Ajuntament de Benissa estudiarà les possibilitats tècniques de mantindre la façana i les escales de l’edifici de “Les Escoles Velles” construït durant l’època de Primo de Rivera, i que presenta una tipologia peculiar a la província d’Alacant. Tots els grups municipals coincideixen a construir en aquest solar tres plantes d’aparcaments i el nou ajuntament, però una moció del CIBE-Bloc, que finalment no va passar la urgència i va quedar sobre la taula, va obrir el debat de la conservació de part de l’edifici, que a més del seu valor arquitectònic, té un important valor sentimental per als ciutadans de Benissa.

En aquest sentit, des del PSD, Paco Montagud va assenyalar que ara van a estudiar les possibilitats tècniques per a mantindre la façana i també el cost econòmic que suposaria realitzar l’obra amb aquests condicionaments. Pel que fa a aquest tema, el principal problema que es preveu és la construcció de l’aparcament, vital no només per a les dependències municipals, sinó també per als veïns de la zona.

Per la seua banda, el PSOE mitjançant el seu portaveu, Vicent Cabrera, es va mostrar partidari de mantindre l’edifici “si tècnicament és possible” com defensa el Bloc. Cabrera va indicar que existeix necessitat d’aparcaments i de construir el nou ajuntament encara que va matisar que el PSOE aposta si és possible per realitzar l’obra mantenint determinats elements com ocorre en altres ciutats.

El punt finalment es debatrà en una comissió informativa de tots els grups municipals.

Suport a Acció Cultural

El ple també va aprovar amb els vots de CIBE-Bloc, PSOE i PSD una moció nacionalista de suport a Acció Cultural i contra la decisió del Consell de tancar els repetidors de TV3. En aquest sentit, els diferents portaveus van assenyalar que no té cap sentit poder veure la televisió síria i en canvi vetar la catalana i van apostar per poder rebre també la resta de televisions autonòmiques de l’Estat en entendre que tecnològicament és possible i a més és important contrastar les informacions.

Gasoducte

El ple també va acordar per unanimitat un dictamen de la comissió informativa d’Urbanisme i Medi ambient sobre el projecte d’execució de xarxa de distribució de gas canalitzat. En aquest sentit van traslladar a Conselleria la preocupació de veïns, agricultors i de la corporació perquè la xarxa no es realitze en línia recta i passe pel mig dels bancals. La corporació sol·licita que els treballs es realitzen sobre vials i camins ja que en cinc metres al seu voltant no es podrà fer res.

Text de la moció sobre les Escoles Velles

El primer terç del segle XX va ser una de les etapes històriques en què la societat benissera va agafar un impuls més decidit cap al progrés i la modernització. Aquest impuls es va plasmar en importants iniciatives urbanes destinades a desenvolupar, modernitzar i equipar la ciutat. Les accions d’aquesta nova societat emprenedora i dinàmica ens van deixar entre 1890 i 1936 la planificació i el desenvolupament de l’eixample, i amb ell, els carrers ordenats, rectes i d’alçària uniforme, els amples espais de la plaça del mercat i del passeig de Dolors Piera, i edificis monumentals com són l’Església de la Puríssima Xiqueta, les Escoles Velles, la Torre del Capità Cabrera, el Taller dels Germans Ivars o la Casa Iranzo. Totes aquestes actuacions formen part d’una planificació unitària, conscient i moderna, i formen un conjunt valuós i coherent del patrimoni urbà benisser, representatiu d’una etapa de progrés truncada per la guerra civil espanyola.

Els recents acords adoptats per la Junta de Govern Local per a portar a cap la demolició de l’edifici de les Escoles Velles (acta de la Junta de Govern Local de 20 de novembre de 2007) ens preocupen i ens indignen. En primer lloc, per la forma en què un tema de tanta transcendència es porta avant, sense buscar acords ni consultar amb la resta dels grups polítics municipals, sense explicar públicament quins projectes de futur hi ha per a la zona de les Escoles Velles. I en segon lloc i sobretot, per la pèrdua d’aquest referent històric del nostre poble que representa la importància donada, per primera vegada en la història de l’Estat Espanyol, a la cultura i a l’ensenyament, com a eina per a transformar i modernitzar la societat. Un ensenyament que és, per primera volta, públic i laic, per a tots, rics i pobres.

La construcció d’aquestes escoles monumentals a Benissa iniciada en 1928, tot just després de l’acabament del també monumental nou temple parroquial de la Purissíma Xiqueta, va ser un dels impulsos de modernització que el poble de Benissa va dur a terme des de començament del segle XX. No és casualitat que l’arquitecte del nou temple parroquial de la Purissíma Xiqueta, l’alcoià Vicent Pascual Pastor, format a Barcelona, projectara i realitzara també les obres d’aquestes escoles graduades de Benissa, o les principals obres de l’eixample d’una ciutat tan rellevant i capdavantera en el primer terç del segle XX com va ser Alcoi.

Per raons de coherència dels valors patrimonials que convergeixen en el conjunt de l’Església de la Puríssima Xiqueta, la Plaça o el Taller d’Ivars. Però també pel respecte als elevats ideals i l’esforç col·lectiu de tot un poble que va fer possibles les escoles per a educar els seus fills, és a dir, els nostres pares i nosaltres mateixos. Per no caure en els mateixos errors del passat recent tan lamentats que suposaren la pèrdua irremeiable del patrimoni heretat, com va ser la demolició de l’Església Vella o de l’edifici de la Torre del Capità Cabrera, i perquè pensem que el seu manteniment es pot fer compatible amb l’ús dotacional previst en el Pla General d’Ordenació, el grup CIBE-BLOC proposa al ple el debat i l’adopció de les següents mesures:

1) Que es paralitze l’execució de la demolició de les Escoles Velles i que es demanen informes a la Conselleria de Cultura sobre les mesures de protecció que caldria adoptar d’acord amb el seu valor patrimonial.

2) Que s’inicie un expedient per a la seua inclusió en el Catàleg Municipal de Béns i Espais Protegits comptant amb els informes de la Conselleria de Cultura.

3) Que s’estudie en les comissions competents en matèria d’urbanisme i cultura una planificació consensuada en l’àmbit del recinte i de les edificacions annexes fora d’ordenació.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?