General

Aquest dijous es presenta a Benissa el documental “Temps de pansa. La memòria del riurau”

Cartell de la presentació del documental i el llibre sobre l'elaboració de la pansa
Cartell de la presentació del documental i el llibre sobre l’elaboració de la pansa

Aquest dijous 23 de juny es presentarà a Benissa el llibre “Els Riurarus. L’elaboració de la pansa” i es projectarà el documental “Temps de Pansa. La memòria del riurau” a partir de les 18.00h al Centre Social Bèrnia.

SINOPSI: Documental Temps de pansa. La memòria del riurau

El documental “Temps de pansa. La memòria del riurau” tracta sobre un món quasi oblidat, el de l’elaboració de la pansa de moscatell, producte que va enriquir als nostres avantpassats al segle XIX i inicis del XX. Amb aquest documental volem posar en valor el patrimoni arquitectònic dels riuraus, com també explicar a les noves generacions el procés d’elaboració de les daurades panses que s’exportaven a indrets tan llunyans com Anglaterra o els Estats Units. Els últims dos anys hem recuperat la tradició d’escaldar raïm per fer panses a les localitats d’Ador, Montitxelvo i Terrateig, emmarcades en un projecte més ampli de posada en valor del nostre patrimoni.

Encara que coneguda des de temps dels romans, va ser des d’inicis del segle XIX quan l’elaboració de la pansa escaldada es va convertir en una activitat important a les comarques centrals valencianes. La Vall d’Albaida no va escapar d’aquesta febra pansera que va modificar tant el paisatge com el calendari agrícola i per tant, a la societat de l’època. Els camps de Montitxelvo, Terrateig, Benicolet, Aielo, Rugat i Castelló de Rugat s’ompliren de vinyes de moscatell i d’eixes construccions tan peculiars com són els riuraus, coneguts també a la Vall com a sequers.

Després de les festes de la Mare de Déu del 15 d’agost els camps s’omplien de frenètica activitat: reparar canyissos i cabassos, veremar el raïm i…l’escaldà…Unes activitats en què participava tota la família i on sempre calia estar mirant al cel, escodrinyant si els maleits núvols farien aparició.

Sosa càustica, fil·loxera, sorrosca, pilons, cabrerots, pinatells, fornall, empilar, cassa… tot un vocabulari específic que cal recordar i posar en coneixement de les noves generacions per tal que coneguen d’on venim.

La màxima de “Qui perd els orígens perd la identitat” hui en dia és més actual que mai. Amb “Temps de pansa. La memòria del riurau” volem aportar el nostre gra de sorra en la defensa d’allò que ens envolta, un patrimoni agrícola que va donar menjar als nostres avantpassats i que perdura no només físicament en els riuraus sinó també en la memòria i el record dels nostres majors.

Carlos Fuster Montagud és historiador i tècnic en patrimoni cultural. Membre de Riuraus Vius i becat pel CEIC Alfons el Vell per investigar sobre els riuraus i panses a La Safor. Guionista del documental “Temps de Pansa”. Guanyador del IX premi d’investigació de la Vall d’Albaida convocat per l’IEVA (Institut Estudis de la Vall d’Albaida) amb el projecte “Temps de Pansa: riuraus i sequers a la Vall d’Albaida”, actualment en preparació.

Durada 44′
Extres: “Cançons d’estisorar del Poble Nou de Benitatxell” i “Arròs al forn amb cigrons i panses”
Direcció, càmera i muntatge: Anmorsígol
Guió i entrevistes: Anmorsígol i Carlos Fuster
Documentació i producció: Casimir Romero i Carlos Fuster
Música: Raimon, Obrint Pas, Pep Gimeno Botifarra.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?