Inici » Notícies » General

Afectats pel Xylella es concentraran el divendres que ve a Benissa

5 de maig de 2018 No hi ha comentaris
Cartell de la concentració a Benissa

Cartell de la concentració a Benissa

Afectats pel Xylella fastidiosa (AXFA) han convocat divendres que ve 11 de maig un acte de protesta-concentració en la localitat alacantina de Benissa (plaça Jaume I) per a exigir canvis en l’estratègia per a solucionar la plaga.

L’acte estarà encapçalat amb una pancarta sota el lema “No a l’arrancada d’arbres sans, Pla de Contenció JA!”, i té com a principal objectiu fer arribar a Conselleria i el Ministeri d’Agricultura el descontent i la disconformitat que existeix a les tres comarques afectades -el Comtat, la Marina Alta i la Marina Baixa- pel Pla d’Eradicació massiva que l’administració està executant i que preveu arrancar 1.200 hectàrees d’ametller, uns 56.000 arbres, sense garanties que aquesta mesura eradique el bacteri.

AXFA demana a la Conselleria d’Agricultura que canvie urgentment la seua estratègia de lluita contra la plaga i faça un esforç per a aconseguir a Europa el Pla de Contenció, que ja s’aplica a la resta del món on existeix la Xylella i a Balears, eliminant únicament els arbres afectats, realitzant un major control sobre l’aparició de nous focus, realitzant un seguiment a les zones en les quals ja ha actuat per veure la seua evolució i estudiant noves vies per al control de la mateixa en col·laboració amb altres comunitats i països. “Hem d’aprendre a conviure amb la plaga com ho fem amb la resta de plagues presents al camp” indiquen els afectats.

A Benissa, segons els afectats, existeix un problema afegit amb el mètode d’eradicació que, a part de no ser selectiu en eliminar els arbres sans pot provocar un dany irreparable al paisatge protegit de la Serra de Bèrnia, ja que un dels seus valors residia en la simbiosi d’aquests cultius amb l’entorn natural”, afirma Lourdes Ferrer, presidenta de l’Associació de Veïns de Pinos a Benissa.

Els afectats de Benissa denuncien que Conselleria no compleix amb la normativa que marca la Unió Europea: “Els tècnics no estan aplicant correctament els protocols que marca Europa dins del Pla d’Eradicació i les seues actuacions estan plagades d’irregularitats. Per exemple, no estan fumigant abans de triturar en moltes parcel·les; no eliminen la totalitat d’arbres dins del radi que ells marquen com a infectat; no extreuen les arrels íntegrament, amb la qual cosa s’estan produint rebrots d’arbres infectats; no estan utilitzant el mateix criteri en l’establiment dels 100 metres a triturar, ja que en algunes parcel·les comencen a contar des de l’arbre infectat i, en altres, des del límit de la parcel·la de l’arbre infectat, una cosa que en parcel·les de 80.000 metres suposa una gran diferència”, assenyala José Ferrer, afectat de Benissa.

Joves Agricultors-ASAJA Alacant ha mostrat el seu suport una vegada més als afectats. “Volem evitar l’arrancada d’arbres sans i suspendre la tala d’arbres fins que coneguem l’abast real de la plaga. Amb aquest acte denunciem l’actuació de l’Administració valenciana, que sembla estar més pendent de quedar bé amb Brussel·les que de governar i defensar als seus propis ciutadans. Per això, instem a agricultors, ramaders, apicultors, comerciants, famílies, turistes… de tota la província d’Alacant perquè es mobilitzen i ens acompanyen en aquest acte de protesta” afirma el president d’ASAJA Alacant, Eladio Aniorte.

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda el 5 de maig de 2018 a la web www.agronewscomunitatvalenciana.com

Font de la notícia: Servei de Notícies d'Infobenissa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/