Inici » Notícies » General

Abel Cardona: “Tot açò em dóna més il·lusió i més energia que mai per a treballar pel poble”

4 de Maig de 2018 No hi ha comentaris
El ple extraordinari de maig de l'Ajuntament de Benissa

El ple extraordinari de maig de l’Ajuntament de Benissa

El ple extraordinari del passat dimecres 2 de maig presentava com a únic punt de l’ordre del dia les explicacions per part d’Abel Cardona, batle de Benissa, dels motius pels quals ha començat una investigació per part del Jutjat d’Instrucció núm. 3 de Dénia per, almenys i presumptament, un delicte de prevaricació continuada. El ple va mostrar el suport per part dels tres portaveus dels partits que conformen l’Equip de Govern a la gestió del batle, destacant que és moment de deixar treballar la Justícia amb la màxima col·laboració per part de l’Ajuntament.

El batle va iniciar el seu relat de com van esdevenir els fets que inicien la denúncia del sindicat CSIF. En els primers dies de juliol de 2017, a les passades Festes de Moros i Cristians, com a final de Festa, les filades es disfressen i participen de la desfilada humorística. Un moment on “l’agent de la Policia Local de Benissa, Antonio Páez”, estant fora de servei, veu que una persona que participa en la desfilada porta un uniforme, ja en desús, de la Policia Local de Benissa.

Aquest agent “no dóna part a la Policia Local ni a la Guàrdia Civil d’aquests fets”, i en canvi redacta un informe en agost de 2017, on explica que la persona que vesteix l’uniforme com a part de la seua disfressa “és una persona del poble, pertanyent a una filada”, va continuar explicant el Batle de Benissa.

“Finalment, el 8 d’agost de 2017 l’Agent de Policia denuncia la persona que havia fet ús de l’uniforme i se li informa que aquests fets suposen un delicte, una falta greu, convidant-lo a fer una declaració voluntària”. Al mateix temps, detalla el batle, el Secretari General es troba de vacances, i durant la primera quinzena d’agost es designa a la TAG Isabel Reyero com a secretària en funcions. El dia 11 d’agost “Isabel Reyero comença a elaborar un expedient on es crea un decret d’alcaldia, i s’incoa a què el batle òbriga un expedient informatiu relatiu a aquest cas”. Cardona va aclarir que és el batle qui té la potestat d’obrir-lo o no, encara que ho demane un sindicat o un funcionari.

Durant aquestes dates es completa l’expedient amb informes de l’inspector Manuel Risueño i de l’agent Antonio Páez. “Veient que l’informe té falta d’informació i el procés en sí té irregularitats, decidisc no incoar l’expedient, a falta de tindre més proves i constatar el que havia passat”. El 19 de febrer de 2018 “m’adone per premsa que he sigut denunciat pel delegat del CSIF a Benissa, Antonio Paez, per un presumpte delit de prevaricació continuada i el 28 de febrer rep per part del jutjat de Pau de Benissa les diligències d’aquest cas”, va rememorar Abel Cardona.

“L’altre cas que completa la denúncia a la meua persona és el fet que segons Antonio Páez i el CSIF, jo beneficie Domingo Anarte, nomenant-lo Inspector en Cap de la Policia Local de Benissa. Vull explicar-ho perquè és fals. Realment Domingo Anarte és l’Inspector en Cap des de fa ja molts anys. Mai, malgrat haver estat de baixa laboral, hi ha hagut un decret d’alcaldia ni cap resolució en el qual Domingo Anarte cesse de les seues funcions com a cap de la Policia Local. En canvi Manolo Risueño, inspector de la Policia nomenat per millora d’ocupació, mai ha sigut designat com a Cap de la Policia local de Benissa”, va explicar el batle de Benissa. “El que faig, quan Domingo Anarte s’incorpora de nou a les seues funcions, és un decret d’alcaldia per a constatar que Domingo Anarte és el Cap de la Policia Local. Mai faig un decret en el qual cesse Manolo Risueño com a Cap de la Policia perquè ell no ho era. És evident i clar”, va afegir en aquest cas.

I en tercer lloc, “la denúncia també reflecteix que jo en certa manera beneficie Domingo Anarte pel fet que Domingo és simpatitzant de Reiniciem Benissa. Reiniciem no és un partit polític a l’ús, la figura de simpatitzant o la figura d’afiliat no existeix, és una plataforma ciutadana. Cada vegada que s’articula algun dels seus òrgans, com un fòrum o una assemblea ciutadana, l’accés a eixos òrgans són totalment oberts independentment d’ideologies polítiques, orígens o de qui siga, som plurals i oberts, qualsevol pot participar”, va explicar Cardona.

El batle, en una intervenció de quasi 20 minuts, també va recordar que “divendres passat vaig acudir a la declaració, citat pel jutge de Dénia, i en eixa declaració vam comparèixer jo com a persona denunciada i l’equip jurídic que es fa càrrec de la defensa. No es va personar ni l’acusació ni el fiscal. Ni varen poder preguntar ni interactuar en la meua declaració”. “Aquests són els fets i la gent pot traure les conclusions que vulga. No n’hi ha més. El que vull es que la gent del nostre poble traga les seues conclusions. Són els fets que n’hi ha i ni ací en el ple o en altre lloc no toca fer de jutges ni de fiscals”, va assenyalar, donant pas a les intervencions dels portaveus de la corporació.

Per part de l’oposició, Arturo Poquet, portaveu del Partit Popular local, va recordar que el ple extraordinari es realitzava a suggeriment del seu grup polític, va matissar que el batle està “sent investigat per un presumpte delicte de prevaricació”, i es va referir al codi ètic de l’Equip de Govern, destacant que la prevaricació amb ànim de lucre no existeix en el Codi Penal Espanyol. En aquest sentit, Belén Ivars, portaveu de Reiniciem Benissa, li va respondre que “l’ànim de lucre és un component que es pot donar en un delicte de prevaricació, i nosaltres contemplem que s’ha de dimitir quan en aquesta prevaricació hi ha ànim de lucre, i és evident que no és el cas”.

Isidor Mollá, regidor no adscrit, va destacar que “tocava fer un expedient informatiu”, demanant “una comissió d’investigació per a fer pedagogia” pels fets relatats i també “un lletrat imparcial que defense la totalitat de la corporació”. Mollá també va recalcar que “si estem imputats, cal dimitir”.

Belen Ivars, en el seu torn d’intervenció, va lamentar que “en aquest tema de la disfressa, és una pràctica que s’ha donat tantes vegades que segurament vostés no estan segurs de si en els seus governs també ha passat, i entenem que vostés volen fer tot el circ i que s’embrute el nom” del batle. “Tenim confiança plena amb el nostre batle, Abel Cardona Castell i amb el nostre Equip de Govern”. Referint-se a la intervenció del PP, Ivars va afegir que “aquest ple i la seua intervenció és una mostra més de la política del PP, sense projecte, sense propostes, i ens dóna molta energia per a continuar ací, perquè demostren el que hem vingut a canviar”. “Aquest equip de Govern no amaga res, però no anem a entrar amb aquest joc de desgast. Hem vingut a fer política pel poble, una política sana”, va finalitzar.

Manolo Juan, portaveu del PSPV-PSOE, va assenyalar que “no m’agrada lo del ‘y tú más’, però precisament que el PP parle d’ètica té nassos. El PSOE, que hui complint 139 anys, si ha calgut dimitir, s’ha demanat la dimissió. Com a equip de govern defensàvem que no hi havia motiu d’aquesta denúncia per a demanar dimissions. Confiem que aquesta denúncia no tinga recorregut. Ens ratifiquem en el nostre codi etic. Qualsevol tema que tinga motiu, seríem qui demanaríem renuncia o renunciaríem nosaltres, i no és el cas, i amb les explicacions de l’Alcalde és suficient”. Juan també va dir que “estem orgullosos d’haver començat un canvi en Benissa i en la Comunitat Valenciana, i espere que en 2019 la ciutadania ens torne a donar el suport per seguir aprofundint en el canvi”.

Xavi Tro, portaveu de Compromís, va manifestar que “voldria pegar un xicotet calbot” al PP. “No era necessari un ple extraordinari, vostés estan presents a les juntes de govern, comissions o juntes de portaveus i ací podrien haver demanat explicacions”, va manifestar Tro. “Hi ha una investigació oberta i cal deixar treballar a la justícia”. Sobre el cas de la denúncia, Tro va lamentar que “em preocupa els danys col·laterals, el xic jove que simplement es va posar un uniforme de policia local en desús, i em preocupa que li caiga una bona denúncia”.

Xavi Tro també va assenyalar que “em preocupa aquesta guerra de sindicats policials, i que ens porta a aquest tema. Li demane al PP i al regidor no adscrit que faça una millor fiscalització com a oposició, perquè no tot val”. Finalment va destacar que “estem molt tranquils, deixem que els jutges treballen i ja veurem. Esperem que l’alcalde isca sense cap repercussió”.

Abel Cardona va voler clarificar que “ser alcalde de Benissa suposa una responsabilitat enorme. És un honor enorme”. “Mire per igual a totes les persones del poble i en aquest cas s’ha fet una acció que no m’agradava i pot haver una víctima, una persona de 18 anys a la qual se li ha presentat una multa que pot ser de fins a 30.000 euros de sanció”.

“Ni he anat a beneficiar ni a perjudicar ningú”, va assegurar. “He de recolzar el paper de la Policía Local de Benissa. Pose la ma al foc sobre el que fan”, va valorar, respecte a un dels departaments que dirigeix. “He intentat posar ordre a un departament importantíssim, estructurar-lo, i ara les conseqüències són aquestes”. L’Alcalde de Benissa també va voler “agrair el recolzament del PSOE i Compromís”. “Tot açò em dóna més il·lusió i més energia que mai per a treballar pel poble”, va afirmar, donant per tancat el ple extraordinari.

Font de la notícia: Servei de Notícies d'Infobenissa

Deixa un comentari

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/