General

9 d’octubre a Benissa

Dijous es va celebrar el 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, amb la participació de totes les forces polítiques municipals. Algunes d’elles, però, van posar de relleu la manca de participació i d’involucració de la gent en una festivitat que es redueix, bàsicament, a un acte merament institucional. Així almenys es desprén de les paraules del portaveu del PSPV, Vicent Cabrera, qui va dir que “el 9 d’Octubre no pot quedar només en mers discursos institucionals. Hui hauríem d’haver organitzat actes culturals, com lectures públiques del Tirant Lo Blanc o de les Rondalles d’Enric Valor, o traure el teatre al carrer per als més xicotets”. “D’això es tracta”, va afegir, “sinó volem seguir renunciant”.
Esta última afirmació està lligada, segons Cabrera, a l’escàs coneixement que molts valencians d’avui tenen de distints fets de la nostra història. Des de la figura del rei Jaume I, els Furs, els papes Calixt i Alexandre Borja, la instutició del Consolat del Mar o la vessant literària. Tot açò és causa de “en uns casos de la mutilació soferta en 1707 i en altres de l’opressió des d’aquells dies i, perquè no, de la nostra pròpia desídia”, segons el portaveu socialista.
Més reivindicatiu va ser el discurs del CIBE-BLOC perquè el seu portaveu, Xavi Tro, va fer menció de problemes de la societat actual com la violència de gènere, la privatització de la sanitat i l’educació, els accidents laborals, etc. A nivell local, Tro va demanar el compliment de les promeses dels governats i els va exigir “l’hospital del sud de la comarca, el desviament de la N-332, uns espais escolars dignes i un talant democràtic més acord als governants del segle XXI, que deixen aparcada la prepotència i respecten a qui tenen enfront”. Per la seua banda, des del PSI es va ressaltar tot allò aportat pels ajuntaments des de la instauració de la democràcia “que no només ens va tornar la dignitat sinó que va augmentar la nostra qualitat de vida. No només ha sigut una peça folklòrica sinó que l’autogovern ens ha dut a un desenvolupament cultural, econòmic i social com mai havíem pogut somiar”, va dir Paco Montagut.
Antonio Torres, portaveu del PP, va assenyalar que “tenim el nostre territori, la nostra llengua, la nostra cultura, les nostres institucions, el nostre Estatut d’Autonomia i gaudim de democràcia i llibertat. Valorem el que tenim”. L’alcalde, Juan Bautista Roselló, va tancar el parlaments fent també al·lusió a l’ordenament jurídic, la Constitució i l’Estatut. “Cal estar orgullosos per estes ordenacions perquè estableixen un marc de llibertat i independència com mai havíem tingut i com somniarien moltes regions del món, inclús federals”.
Es va aprofitar la celebració d’este plenari per a procedir a l’acte de jurament del càrrec de dos nous agents de la Policia Local: Manuel Risueño i Antonio Montoya. Després tota la comitiva es va traslladar a la Llotja de Contractació per a inaugurar una exposició sobre els molins de vent a la Marina Alta, promoguda pel Museu Arqueològic i Etnogràfic Municipal Soler Blasco de Xàbia. La programació del 9 d’Octubre es va completar amb dues partides d’escala i corda al trinquet, una d’aficionats i un altra amb professionals com Sarasol, Solaz, Miguel, Fèlix i Bernat, organitzades per la Comissió de Festes Puríssima 2004.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?