Esports

Vicent de Mariano tira de llença al trinquet de Benissa

Vicent de Mariano
Vicent de Mariano

La pilota és noble i no menteix quan ix de les parets del trinquet de Benissa, segons reconeixen molts jugadors professionals d’ara i adés com Ramiro. I no és casualitat. Vicent Llopis Ivars, conegut com Vicent de Mariano, coneix tots els secrets del trinquet perquè va ser el cap d’obra quan es va construir el 1957, l’any de la riuà de València. Treballava a la capital del Túria i el seu germà li va encomanar la feina. En la quadrilla d’obrers estaven Tomàs del Rei i Blai de Mensa, entre d’altres. Vicent recorda que va utilitzar rajoles de 37 i la màxima dificultat va ser col·locar els travessers -bigues dels postes de la llum- per a fer el sostre perquè pesaven molt. “Era una obra senzilla però està molt ben feta. Sols calia tirar de llença per apujar les parets de rajola i després lluir-les. Però la paret està mestrejà i els laterals fets a escaire”, diu.

Assegura a més que el “piso és de lo millor que hi ha a Espanya”. Van fer ús d’una arena especial vinguda expressament de Villar del Arzobispo. “Era com si fóra sal, arena de mina, que no tenia terres”, assegura Mariano. El trinquet es va construir a l’hort de tarongers del tio Bordes gràcies a la inversió del tio Coma, que havia fet fortuna a Nova York. Hi va haver un primer trinquet al carrer Bilbao que el va fer son pare, Vicent Llopis, al 1931. Una de les parets va caure a causa del vent i es va acabar d’enderrocar l’any 1954. Es jugava als carrers Orxelles i Sant Sebastià. Els millors jugadors de l’època eren Pere Porsellanes i Juanet de Catxo. “Porsellanes era un fora de sèrie al raspall, malgrat que tenia una cama erta per una ferida de guerra. Però tenia molta força i geni”, recorda Vicent. La pilota era l’esport més popular i per això van comvéncer Coma de la necessitat de fer un nou trinquet.

Però els diners es van acabar a meitat faena i Francisco de Mariano se’n va fer càrrec. La partida inaugural la jugaren els millors del moment, Juliet d’Alginet, Ruiz i Gómez contra Rovell i Rodríguez (del Poble Nou de Benitatxell). Francisco va portar la gestió durant molt anys fins que va vendre el trinquet a Miguel del Chato, que va fer societat amb Enriquito d’Alzira, jugador professional que va viure els millors moments com a trinqueter. “Era un home amb molta intel·ligència. més que el Surdo de Gandia”, diu Mariano. “Coneixia el món de Ia pilota des de dins -afegeix- i portava tres o quatre trinquets alhora. Va portar els millots jugadors i els pagava a mig preu. Eixa era Ia diferència amb el meu germà i per això va guanyar molts diners.

La pilota no és rendible

Vicent de Mariano reconeix que li va fer una oferta al seu germà per a comprar el trinquet. Volia invertir uns diners per enderrocar-lo i aprofitar el solar. Però des de l’ajuntament li van dir que el trinquet havia de mantenir-se i va desistir. “Jo sabia que la pilota no és rendible a llarg termini, almenys a Benissa. Hi havia molta afició però poca gent travessava i si posaves entrada no acudia ningú”, assegura. Paco Cabanes, Genovés va començar la seua carrera al trinquet de Benissa. Treballava al poble d’algepsaire i Enriquito el va seleccionar perquè representara Benissa en el campionat juvenil d’escala i corda de 1972. Dos anys després ja era una gran figura.

La nit del 12 al 13 de febrer 1983, la coberta del trinquet es va enfonsar. Va caure una nevada com mai i la coberta no va aguantar el pes de la neu: un esdeveniment que va paralitzar l’activitat de la pilota durant dos anys. El nou propietari, Lorenzo Cardona, va fer una gran inversió. Va signar un conveni de col·laboració amb l’ajuntament i la Diputació a fi de dotar el trinquet d’una coberta nova i d’instal·lar il·luminació artifical. La reinauguració del trinquet es va fer el 1985 amb el millor cartell: Genovés i Pepe contra Eusebio, Chatet II i Vicentico.

Seixanta aniversari

El trinquet és propietat municipal des de 2003. A l’octubre es va commemorarà el seixanta aniversari de la construcció -el 20 d’octubre de 1957- i per a esta fita es vol preparar una partida de primer nivell, amb el campió individual, Puchol II, contra Soro III o Genovés II. La data encara no està tancada però serà dins de la primera quinzena del mes. El Club de Pilota Futur i la Regidoria d’Esports estan al càrrec i s’espera comptar amb la presència del Rovellet, un dels jugadors de la partida inaugural. S’editarà una revista sota el títol de Ferida i s’ha fet un còmic dedicat al Genovés. També es farà una exposició de fotos antigues per reviure la seua història.

A l’octubre, el trinquet lluirà com aquelles vesprades que era necessari tancar les portes perquè estava ple de gom a gom. El primer pas per a l’aniversari ha estat vestir el trinquet com cal i ja se li ha donat una mà de pintura. Sols resta el suport dels aficionats que de segur faran costat. Demà, Benissa és la seu de la final del Trofeu President de la Diputació. Va de bo!


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?