Inici » Notícies » Esports

L’Estrella Damm planta cara a les calmes

19 de gener de 2011 No hi ha comentaris
L'Estrella Damm lluita contra les calmes

L'Estrella Damm lluita contra les calmes

L’Estrella Damm de Pepe Ribes i Alex Pella, líder de la Barcelona World Race, està travessant una zona de calmes a l’Atlàntic Sud, que està alentint el seu ritme a l’espera dels vents de més al sud. Això està propiciant una reagrupació de la flota, sobretot del grup que segueix el mateix rumb que el vaixell català, liderat pel segon classificat, el Groupe Bel, que navega 44 milles enrere de l’Estrella Damm. Aquest grup previsiblement patirà les mateixes condicions de calmes amb vent de menys de 3 nusos en les pròximes hores. Les embarcacions que van prendre diferents opcions estratègiques camí a la porta de seguretat de l’Atlàntic Sud (punt de pas obligatori establert per evitar els icebergs), Foncia, Virbac-Paprec 3 (que navega en mode fantasma i es desconeix la seua posició fins les 15.00 hora catalana) i Mapfre, tenen millors mitjanes de velocitat, però han de recórrer moltes més milles.

“Sabíem que venia aquesta zona de calmes”, va explicar aquest matí Pepe Ribes. “És molt difícil navegar amb un o dos nusos. En cenyida encara s’aguanta, però aquesta nit amb el vent en popa hem hagut de fer com cinquanta trabujades. És molt complicat, com passar els Doldrums (calmes equatorials), calma total. A veure si al final del dia millora la situació “, va prosseguir. El patró de Benissa (Alacant) va analitzar la situació de la flota: “Els de la dreta estan molt ben col·locats: Foncia i Mapfre estan molt bé. En aquesta posició el que està més al sud sempre dóna una mica d’avantatge perquè és el primer que en teoria agafa la primera borrasca. Depèn del temps que estem aturats la classificació pot variar. Michel Desjoyeaux (Foncia) és un mestre i ho ha demostrat, però encara li queda molt per passar, però ell va a quinze nusos mentre nosaltres estem bloquejats. Potser estiguem deu hores més encalmats, però encara queden 2.300 milles per la porta de seguretat i pot passar de tot. “.

Preguntat per si la seua condició de líders va influir en l’opció de navegar al sud-est en lloc de al sud per la costa sud-americana (les dues opcions que es presentaven fa cinc dies), Ribes va respondre: “La nostra opció estratègica no haguera canviat de no anar primers . Les previsions no eren clares a set dies vista i vam triar l’opció esquerra, que permetia cobrir més barcos, set, front als tres que van seguir per la dreta. Encara que no haguérem anat primers ho haguérem fet igual”.

En un altre ordre de coses Ribes va agrair l’atenció mediàtica que el liderat de l’Estrella Damm ha despertat: “Hem parlat amb un tall de mitjans de comunicació i és molt interessant parlar amb gent diferent de fora del món de les regates”, va comentar.

Un dia fructífer

Pepe Ribes va enviar la passada matinada un e-mail, reproduït a continuació, molt explicatiu de les condicions per les quals travessa l’Estrella Damm, líder de la Barcelona World Race:

“Ja portem dotze hores lluitant contra vent de menys de cinc nusos. Les últimes cinc hores han sigut amb vents de dos a tres nusos amb direcció variable. Sembla com si hagueren mogut els Doldrums cap avall. A veure si l’anticicló de Santa Helena acaba de posicionar-se i podem progressar una mica cap al Sud, cap a la primera porta de pas, tot i que les pròximes dotze hores crec que seran amb molt poc de vent.”

“De tota manera ha sigut un dia fructífer, ja que hem reparat algunes de les avaries que portàvem arrossegant fa alguns dies, com els candelers de proa o pujar al pal per canviar l’equip de vent que s’havia trencat, i fer la darrera revisió de eixàrcia abans de ficar-nos al sud”.

“La vida a bord amb poc de vent és molt fàcil, llevat de les 20 virades que devem haver fet hui. Tot va molt poc a poc i fins i tot sembla que no et cal descansar. Per cert, portàvem onze dies d’aquest bord, ja començàvem a tindre una cama més llarga que l’altra.”

“És increïble com de ràpids són aquests IMOCA en totes les condicions. Fins i tot amb poc de vent el barco accelera fins a igualar la velocitat del vent … És increïble el control que tens amb poc de vent. D’altra banda, hui ens ha virat dues vegades el barco una ratxa de l’altre costat, ja que el vent està sent molt “roló” (canviant) i molt brusc en els canvis de direcció”.

“Vull donar les gràcies per tots els missatges de suport que ens arriben d’arreu d’Espanya. Moltes gràcies. Part de l’esperit d’aquest barco és vostre. Ens ajudeu amb els vostres missatges d’ànim a passar millor els dies. Aquests missatges els guardem en una carpeta… per quan arriben els dies dolents llegir-los tots de cop i pujar la moral al cel “.

Classificació provisional Barcelona World Race, 19 gener 2011 09.00 GMT (10.00 hora catalana)

1. Estrella Damm Sailing Team
2. Groupe Bel, a 43,9 milles del líder
3. Mirabaud, a 69,1 milles del líder
4. Neutrogena Fórmula Noruega, a 130,5 milles del líder
5. Virbac-Paprec 3 (en mode fantasma)
… Fins a 13 vaixells en regata

Font de la notícia: Servei de Notícies d'Infobenissa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/