Inici » Notícies » Esports

La costera de Lisboa, nova prova de foc per al Telefónica

8 de Juny de 2012 No hi ha comentaris
El Team Telefónica

El Team Telefónica

El “Telefónica” està preparat per a disputar la regata costanera de Lisboa (Portugal), una cita després de la qual pot haver de nou canvis en la classificació general de la Volvo Ocean Race i en la qual el vaixell espanyol buscarà estar en els llocs de capdavant.

Demà dissabte, a partir de les 14-00 hores a Espanya, la flota de Volvo Open 70 escoltarà el tret d’eixida d’una única regata entre boies en la qual el guanyador anotarà sis valuosos punts en el seu caseller, determinants en una volta al món d’allò més igualada ja que només tres punts separen el “Telefónica” del lideratge que actualment ostenta Franck Cammas després de set mesos en mans d’Iker Martínez.

L’organització té previst fins a dos recorreguts pel riu Tajo en direcció a Lisboa encara que, com apunta Martínez, patró del “Telefónica”: “El Comité de Regates ens comunicarà abans de l’eixida quin va a ser el recorregut perquè no ho sabem encara. Hi ha un una mica més llarg, el que vam fer ahir. Vam anar de popa i després de cenyida, dues vegades, pel riu, amb bon vent i ha anat relativament bé. L’altre recorregut és molt més curt, més semblat al que hem estat fent fins ara, que són recorreguts molt difícils on només pujar i baixar el spinnaker ja és relativament complicat”.

Sembla que aquesta costanera de Lisboa, que es disputarà en la desembocadura del riu Tajo, estarà marcada pel corrent, una cosa que tota la tripulació del Team Telefónica destaca de forma unànime. Navegar dins d’aquesta zona implica que hi ha normalment molt de corrent i la marea té una gran influència sobre la navegació ja que, depenent de si està baixant o pujant, espenta cap a un costat o l’altre.

“Hem arribat a tindre tres nusos de corrent, la qual cosa és moltíssim, així que aquesta és la major dificultat”, assenyala el bimedallista olímpic.

Però hi haurà també altres factors a tindre en compte a l’hora de competir en aquesta regata costanera, com per exemple la poca profunditat en alguns punts de la zona, una cosa que Iker Martínez no oblida: “Quan vas de cenyida, per exemple, com ens va passar ahir, moltes vegades afavoreix estar prop de terra i quan hi ha poca profunditat és complicat, no saps molt bé fins on pots arribar. És molt important no passar-se’n”.

“Quan el que convé és estar molt a prop de terra cal tindre molta cura amb la profunditat per no pegar un colp, que en el dia de la regata costanera seria un desastre tenint en compte que l’endemà has d’eixir de regata oceànica”, afegeix.

Theresa Zabell, a bord del “Telefónica”

A bord del “Telefónica” navegarà demà una convidada d’excepció: la bimedallista olímpica espanyola Theresa Zabell (or en la classe 470 a Barcelona 1992 i Atlanta 1996), i des de 2007 Vicepresidenta primera del Comitè Olímpic Espanyol i presidenta de la Comissió Dona i Esport del COE. Actualment és, a més, consellera delegada de Relacions Internacionals de la candidatura de Madrid 2020.

Seguiment en televisió

Per a aquells que vulguen seguir la regata costanera de Lisboa en directe, aquesta serà retransmesa per Teledeporte, Canal+ Sportmanía, Canal 9 Dos i Tv3 Esport 3. També podrà seguir-se via internet, a la pàgina web de l’organització www.volvooceanrace.com

Més declaracions

XABI FERNÁNDEZ, trimmer.

La costanera serà dins del riu i va a ser diferent a les que hem fet anteriorment, jo crec. Serà una mica més semblant a la que vam fer a Nova Zelanda, un lloc estret, però ací tenim moltíssim corrent, ací és un riu, insistisc, i va a afectar molt a la regata. Les últimes costaneres no ens estan eixint bé, però estic segur que aquesta podem fer-la bé.

ANTONIO “ÑETI” CUERVAS-MONS, proa.

Serà una popa-cenyida (Nord-Sud) a la ria i després un través fins el pont, abans o després, depenent de la intensitat del vent.

Va a ser una costanera prou complicada perquè hi ha moltíssim corrent, unes zones amb molt poc de vent i, en realitat, l’espai és molt, molt, molt xicotet per a aquests vaixells, així que serà bonic de veure però per a nosaltres significarà molt de treball i no senzill.

PEPE RIBES, capità del “Telefónica”

La costanera de Lisboa va a ser prou complicada perquè és dins del riu Tajo, en la desembocadura. Hi ha dos tipus possibles de recorregut: un que és un Sobrevent-Sotavent a través del riu, que és molt curt. No arriba a 1,7 milles i les maniobres seran claus més que una altra cosa.

L’altre és el recorregut que hem fet en la regata d’entrenament oficial, que és un recorregut que va fins el pont només si el vent és de ponent. En definitiva: molt important les maniobres i sobretot el corrent. Hi ha moltíssim corrent quan està pujant i baixant la marea, per la qual cosa canvia molt la forma de navegar i d’apropar-se a les boies.

PROGRAMA DE REGATES A LISBOA

Dissabte, 9 de juny
Regata costanera (14.00 hora espanyola – 13.00 hora local)

Diumenge, 10 de juny
Eixida Etapa 8: Lisboa – Lorient (14.00 hora espanyola – 13.00 hora local)

CLASSIFICACIÓ GENERAL PROVISIONAL. Volvo Ocean Race 2011-2012

1r – Groupama sailing team (Franck Cammas), 183 punts
2n – Team Telefónica (Iker Martínez), 180 punts
3r – Puma powered by Berg (Ken Read), 171 punts
4t – Camper with Emirates Team New Zealand (Chris Nicholson), 162 punts
5é – Abu Dhabi Ocean Racing (Ian Walker), 104 punts
6é – Team Sanya (Mike Sanderson), 32 punts

Font de la notícia: Servei de Notícies d'Infobenissa

Deixa un comentari

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/