Esports

Iker Martinez: “Triar el moment adequat per anar al nord serà clau”

El Team Telefónica
El Team Telefónica

Nit complicada per a la flota i és que una zona de transició ha fet que els sis vaixells en competició es ralentiren fins a mínims insospitats. La tripulació espanyola del “Telefónica” ha treballat tant com ha pogut per a superar la nova zona de calmes i a bord ja pensen en quan apuntar al nord, la clau per als propers dies segons Iker Martínez.

Els vents alisis s’estan fent de pregar i encara que tot sembla indicar que la flota els tocarà al llarg de hui dijous, dia 26 d’abril, la veritat és que durant la nit el “Telefónica”, juntament amb la resta de la flota, ha hagut de sortejar un mur meteorològic que els he fet reduir la velocitat dràsticament i de matinada l’equip espanyol registrava mitjanes inferiors als tres nusos de velocitat. Per a Joca Signorini, cap de guàrdia, la situació que viu el “Telefónica” és molt semblant a la de la resta de la flota ja que “el vent segueix sent molt fluix, però crec que és fluix per a tots i estem esperant el vent”.

Diego Fructuoso ja avançava que “pot ser que hagem de fer un parell de virades en les properes hores, la qual cosa pot ser molt important també”. No va fallar el de Cartagena en la seua predicció i durant la nit a bord del “Telefónica” es va treballar amb un únic objectiu: traure el màxim rendiment a l’escàs vent que bufa a l’Atlàntic Sud a causa d’una baixa pressió que afecta a tota la costa brasilera.

Però arribar als alisis no suposarà un alleujament per a la flota ja que, com comentava el patró de l’equip espanyol, Iker Martínez: “Ser el primer vaixell als alisis normalment et dóna un gran avantatge, però això depén de la força i estabilitat que tinguen… Ja veurem”.

Les virades han sigut una constant durant les últimes 24 hores, però la veritat és que segons l’informe de posicions de les 12.00 hora espanyola el “Telefónica” es col·loca com el vaixell més ràpid de la flota en navegar a una mitjana d’11,5 nusos de velocitat traient el màxim rendiment als escassos 10 nusos de vent que bufen del nord-est. Amb aquests registres, l’equip espanyol ha arrapat sis milles més al capdavanter i, de pas, aconsegueix una distància de més de 30 milles amb el “Groupama” francés. I mentrestant la flota ja ha superat una nova barrera i ja són menys de 4.000 les milles a destinació.

Quan apuntar al Nord?

Amb la proa apuntant al nord-est, la clau ara serà quan començar a guanyar nord tal com explicava Iker Martínez en una conversa telefònica: “Naveguem de cenyida, amb vents d’entre huit i onze nusos. El mar està pla i són condicions realment bones per a la navegació. La situació tàcticament és complicada, però està sent molt interessant: més o menys apuntem al nord, però esperem un gran role quan el vent se’n vaja a l’est. Tothom vol estar a sobrevent, tots volen estar a l’est, però això no t’apropa a l’arribada. Així que no és fàcil, perquè vols anar al nord, però al mateix temps vols ser el vaixell més a sobrevent, a l’est. Triar el moment adequat en el qual anar al nord serà la clau per als propers dies”.

Fa calor

Rumb nord, encara que amb la proa apuntant lleugerament cap a l’est, a bord del “Telefónica” la calor s’ha fet notar i la tripulació espanyola és conscient que la situació s’endurirà encara més ja que, tal com relatava Fructuoso en el seu diari al vaixell: “Seguim amb calor, tot i que encara no és extrema. Encara no és vital usar el ventilador per a dormir, la qual cosa s’agraeix i sobretot jo que passe tant de temps dins del vaixell”.

“De vegades ens queixem del fred, però ens oblidem de com d’incòmode que és estar dins d’aquests vaixells quan tenim aquest tipus de condicions. A tots ens costa dormir al migdia i esperem dormir més durant la nit, que és una mica més freda, i trobar una mica de vent” concloïa Joca Signorini des del “Telefónica”.

CLASSIFICACIÓ PROVISIONAL ETAPA 5
ITAJAÍ (BRASIL) – MIAMI (EUA): 4.800 milles
Dia 4 – 12.00 hora espanyola – 26 d’abril de 2012

1r – Puma Ocean Racing (Ken Read), a 3.911,6 milles de l’arribada
2n – Camper with Emirates Team New Zealand (Chris Nicholson), +7,4 milles
3r – Abu Dhabi Ocean Racing (Ian Walker), +26,3 milles
4t – Team Telefónica (Iker Martínez), +31 milles
5é – Groupama sailing team (Franck Cammas), +63,1 milles
6é – Team Sanya (Mike Sanderson), DNS


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?