Esports

El Telefónica de Pepe Ribes queda quart a la general de la Volvo a pesar de ser el vaixell més ràpid

Iker Martinez i Pepe Ribes (al fons) a la seua arribada a Galway
Iker Martinez i Pepe Ribes (al fons) a la seua arribada a Galway

Quasi les tres de la matinada a Espanya i un sprint d’1 dia 13 hores 57 minuts i 33 segons per al “Telefónica” que posa final a la navegació oceànica de la Volvo Ocean Race 2011-2012. En un puny, tal com es preveia, ha arribat la flota a Galway (Irlanda): en un escàs marge de 17 minuts, i després de 550 milles per l’Atlàntic, creuaven la línia d’arribada els quatre primers vaixells. El “Telefónica” d’Iker Martínez finalitza quart en l’etapa i en la general de la regata, que ja no paatirà canvis.

“Hem tingut opcions durant tota l’etapa de fer un bon paper”, declarava l’alacantí Pepe Ribes, capità del “Telefónica”. “Puma ens ha passat aquest matí abans de la roca de Fastnet. Després quan pujàvem per la costa Irlandesa, en una de les puntes, Camper ens ha passat i encara teníem l’opció en l’última popa de recuperar, però han sigut els kiwis i els francesos qui han pres la iniciativa de trabujar els primers. Això és una lliga i hem jugat molts partits, els que arriben ací primer, segon i tercer és el reflex de la lliga. Són els que han guanyat i ja està”, afegia.

Amb un port de Galway a vessar, l’equip del patró australià Chris Nicholson, “Camper with Emirates Team New Zealand”, s’ha anotat la seua primera i única victòria d’etapa a la seua arribada a Galway, seguit de “Groupama” i “Puma”.

La general, decidida

Amb el final d’aquesta etapa la classificació general final, independentment del resultat en regata la costanera del proper dissabte a Galway, és ja definitiva. L’equip francés “Groupama” és el vencedor de la Volvo Ocean Race 2011-2012, completant el podi els neozelandesos del “Camper” i el nord-americà “Puma”. Per primera vegada en la història el vaixell que menys temps ha invertit a completar la volta al món, “Telefónica”, serà quart en tractar-se d’una competició en la qual manen els punts, no el temps invertit.

“Tenim la sensació d’haver estat per davant en el partit i després perdre en el temps de descompte”, declarava el basc Xabi Fernández. “La veritat és que ‘Groupama’ ho ha fet molt bé, ha anat pas a pas. Va començar una miqueta més fluix però després va anar millorant i ha sigut un just vencedor, fa temps que dèiem que anava a ser el rival més dur”.

El patró de l’equip espanyol, Iker Martínez, ha tingut també unes paraules per al vencedor de la Volvo Ocean Race 2011-2012: “Vull donar l’enhorabona al ‘Groupama’, s’ho mereixen, han sigut els justs guanyadors de la regata”.

Triplet oceànic

Després d’un total de nou etapes i quasi 40.000 milles de navegació, el “Telefónica” ha sigut el vaixell de la flota que més etapes ha guanyat amb tres victòries oceàniques en aquesta Volta al Món: la primera, d’Alacant a Ciutat del Cap (Sud-àfrica), la segona de Ciutat del Cap a Abu Dabi, i la tercera, d’Abu Dabi a Sanya, a la Xina. En total: 16.530 milles. A la seua arribada a la Xina, els d’Iker Martínez registraven una nova dada en la història de la regata, ja que des de l’edició 1989-1990, quan la competició es deia Whitbread Round the World Race, fa 22 anys, cap vaixell havia aconseguit guanyar les tres primeres etapes de forma consecutiva.

Per la seua banda, “Groupama” i “Puma” s’han anotat en aquesta edició de la Volvo Ocea Race dues etapes. Els francesos van creuar la línia d’arribada en primer lloc en la quarta i vuitena etapa, que van acabar als ports d’Auckland (Nova Zelanda) i Lorient (França), respectivament. És a dir, vencedors en un total de 7.160 milles.

“Puma” va vèncer en la cinquena etapa, que va finalitzar a Brasil, i en la sisena, que va tindre com a final el port nord-americà de Miami. Ambdues etapes sumen 11.505 milles.

Empatats amb una única victòria d’etapa finalitzen aquesta volta “Camper with Emirates Team New Zealand” i “Abu Dhabi”. Els kiwis van aconseguir arribar primers a Galway en una etapa de 550 milles mentre que els d’Ian Walker aconseguien una esperada victòria al port de Lisboa després de 3.590 milles de navegació creuant l’oceà Atlàntic.

Quatre dies a Galway

Després de la seua arribada a la ciutat irlandesa, la flota tindrà ara quatre dies més fins que el dissabte, dia 7, es dispute l’última regata costanera d’aquesta edició i després de la qual el lliurament de premis posarà el punt i final a una competició que arrancava el passat 29 d’octubre a Alacant.

Però abans d’això, hi haurà temps per a la regata d’entrenament oficial, el dijous dia 5, i la regata ProAm, el divendres dia 6; ambdues no puntuables.

MÉS DECLARACIONS

Iker Martínez, patró

Sabíem que els llocs en aquesta etapa significarien la classificació general: quarts en l’etapa, quarts en la volta al món. Òbviament, no és el lloc que desitjàvem, però és el que ens mereixem. Sabíem que aquesta etapa era important, hem lluitat per a guanyar-la però no hem navegat tan bé com feia falta. Fins i tot amb això vam eixir capdavanters, hem estat líders molt de temps, ha sigut una etapa ràpida, en la qual els canvis de veles han sigut vitals, però no hem estat brillants, encara i tot mancant poques milles estàvem els quatre primers vaixells en milla i mitja.

D’aquesta volta al món em quede amb què hem donat la volta al món i que hem arribat tots bé i això és de celebrar. Els que vam eixir estem tots ací.

Xabi Fernández,trimmer

D’aquesta volta al món em quedaré amb moltes coses, un bon treball que hem fet durant molt temps i un bon equip i vaixell que hem aconseguit. Crec que fins a Brasil ho vam fer tot impecable i després les coses s’han torçat d’una manera que és difícil de creure com se’ns ha anat de les mans.

Pepe Ribes, capità del “Telefónica”

La veritat és que arribar a Galway sempre és molt especial perquè són les tres de la matinada i la plaça està a vessar de gent. Hi havia vaixells esperant-nos des de 60 milles abans d’arribar. És increïble l’afició que hi ha.

D’aquesta volta em quede amb les etapes que hem guanyat i els moments que hem estat liderant. I que hem fet una volta al món més.

CLASSIFICACIÓ FINAL ETAPA 9
LORIENT (FRANÇA) – GALWAY (IRLANDA): 550 milles
3 de juliol de 2012

1r – Camper with Emirates Team New Zealand (Chris Nicholson). 1d 13h 40m 13s. 30 punts.
2n – Groupama sailing team (Franck Cammas). 1d 13h 47m 11s. 25 punts.
3r – Puma Ocean Racing by Berg (Ken Read). 1d 13h 53m 1s. 20 punts.
4t – Team Telefónica (Iker Martínez). 1d 13h 57m 33s. 15 punts.
5é – Team Sanya (Mike Sanderson). 1d 16h 12m 27s. 10 punts.
6é – Abu Dhabi Ocean Racing (Ian Walker). 1d 16h 21m 29s. 5 punts.

CLASSIFICACIÓ GENERAL PROVISIONAL. Volvo Ocean Race 2011-2012.

1r – Groupama sailing team (Franck Cammas), 250 punts
2n – Camper with Emirates Team New Zealand (Chris Nicholson), 226 punts
3r – Puma powered by Berg (Ken Read), 220 punts
4t – Team Telefónica (Iker Martínez), 209 punts
5é – Abu Dhabi Ocean Racing (Ian Walker), 129 punts
6é – Team Sanya (Mike Sanderson), 50 punts


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?