Inici » Notícies » Economia

El Govern Central retalla les transferències de l’Estat a l’Ajuntament de Benissa

13 de gener de 2014 No hi ha comentaris
Bitllet

Bitllet

Una altra mala notícia financera per als ajuntaments de les dos comarques de la Marina. Com ha fet a la resta de l’Estat, el Govern Central els ha retallat en 2, 5 milions d’euros les transferències per recaptació d’impostos per a 2014. D’aquesta retallada, 1,4 milions els hauran d’assumir els 33 consistoris de la Marina Alta i la resta, 1,1 milions, els de la Marina Baixa.

En la major part de les administracions municipals no són quantitats exagerades. Però tot i així couen. Sobretot en el cas dels ajuntaments amb una situació financera més apurada, aquells que després de pagar els deutes amb els bancs i les nòmines als funcionaris amb prou feines tenen recursos per a res més i que a la Marina en són uns quants. Ara, tindran encara menys diners per al dia a dia.

La decisió del Govern de Madrid té a més dues lectures interessants. La primera és que aquesta retallada s’ha produït a pesar que la cúpula nacional del PP, amb el mateix president Mariano Rajoy al capdavant, havia pronosticat que 2014 anava a suposar una inflexió en l’economia i que el nou any portaria amb ell la senda de la recuperació. No obstant això, l’executiu no predica amb l’exemple ni sembla fiar-se de les seues noves previsions i torna a enviar un diàfan missatge d’austeritat.

La segona lectura consisteix en que el Ministeri d’Hisenda ha fet públiques les transferències ara, a principis de gener, a pesar que alguns ajuntaments –precisament els més complidors– ja tenien redactats els seus pressupostos abans que finalitzara 2013, com era la seua obligació.

Ara bé, com després de tants anys de crisis ací tothom té un doctorat en retallades, aquests consistoris han sigut prudents. S’esperaven la retallada. I han obrat en conseqüència, reduint sobre el paper la previsió d’ingressos que procedien de Madrid per si venien menys diners, com així ha sigut.

Xàbia i Altea l’esperaven

Aquest ha sigut el cas d’Altea, una de les localitats de la Marina Baixa que ja abans de fer-se públiques les transferències havia confeccionat els seus pressupostos. Segons ha confirmat el regidor d’Hisenda, Pedro Barber, i sobre la base d’informes d’Intervenció, Altea va fer el pressupost preveient aqueixa rebaixa, per la qual cosa els seus comptes no s’han desquadrat. És més, l’Ajuntament va calcular que les transferències es reduirien entorn del 3,5%, aproximadament uns 167.000 euros. Així que Altea, ha eixit guanyant perquè la retallada del Govern ha sigut al final d’uns 98.000 euros.

Semblant ha sigut el cas de Xàbia. El seu regidor d’Hisenda, l’independent Óscar Antón, ha optat per una altra estratègia: havia destinat a altres partides una quantitat superior a la que anava a necessitar realment per a poder compensar, a través d’una modificació de crèdit, possibles esglais de Madrid. Per a Antón el veritable problema pot consistir en que municipis amb molta població estrangera, com és el seu, vegen reduïda la seua població oficial en cas que els residents forans no renoven el padró. Xàbia l’està intentat evitar mitjançant una campanya d’empadronament.

Dénia, el més afectat a la Marina Alta

Quant a les conseqüències concretes de la retallada de Rajoy per a cada localitat, a la Marina Alta la pitjor part se l’endú Dénia, que el 2014 deixarà d’ingressar uns 414.0000 euros (passarà de 9,6 milions a 9,2) d’aquestes transferències. Ara bé, no se sap si el regidor d’Hisenda, el popular Vicent Chelet, havia previst aquesta retallada o no perquè Dénia, en una situació financera molt complicada, encara no ha sigut capaç d’aprovar els seus pressupostos, tal com reclama l’oposició.

La rotunda caiguda de Dénia contrasta amb la de Xàbia, molt més lleugera: perdrà menys de cent mil euros. Prou més perdrà Calp –prop de 250.000 euros– mentre que Benissa i Teulada es deixaran al voltant dels cent mil euros també. Totes les dades poden consultar-se en els quadres que acompanyen aquestes poblacions.

Nota d’Infobenissa: Benissa 2013: 2.623.029,02€. Benissa 2014: 2.555.197,97€

Ara bé, les retallades afecten a tots, també als municipis xicotets. Per a una localitat d’escàs pressupost perdre quinze mil euros pot ser tot un mal de cap, com li passarà, per posar un exemple, a la Vall de Laguar. Per cert, que l’únic municipi que no perd en transferències a la comarca és la Vall d’Alcalà: per contra, ingressarà 239 euros més.

Benidorm es deixa més de 400.000 euros

A la Marina Baixa, la retallada de majors dimensions se l’endú Benidorm, que perd 416.000 euros, la major retallada de les dues comarques. Una altra mala notícia per a un municipi que viu també una conjuntura econòmica difícil i que és el que més deute ha de pagar als bancs de tota la província d’Alacant.

Quant a la resta de poblacions de la comarca, crida l’atenció la reducció que pateix Callosa i que ascendeix a 152.000 euros, una xifra superior a la de la Vila–142.000 euros– o a La Nucia, que es deixa en el camí 31.000 euros.

Pel seu interés hem reproduït aquesta notícia apareguda al diari electrònic LA MARINA PLAZA el 12 de gener de 2014.

Font de la notícia: Servei de Notícies d'Infobenissa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/