Inici » Notícies » Economia

Alguns residents de la costa posen a la venda les seues cases en no poder pagar el nou IBI

24 d'octubre de 2006 No hi ha comentaris

L’anunci per part del batle, Juan Bautista Roselló, de rebaixar el tipus impositiu de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) del 0,75 al 0,67 no ha comportat cap satisfacció entre els veïns de la zona costanera del poble. La raó per la qual els habitants del litoral benisser reben amb indiferència la notícia es deu al fet que la revisió cadastral portada a terme en 2005 ha provocat una revaloració de les propietats. Han augmentat tant el seu valor, en alguns casos l’increment ha sigut del 300%, que alguns residents hauran de vendre les seues cases perquè no poden afrontar el pagament de la nova contribució.

Amb aquestes paraules es va expressar ahir la presidenta de l’Associació de veïns de la costa de Benissa, Paloma Hoffman, que va alertar que “la valoració no es correspon amb la realitat perquè al final es creuen que tots som multimilionaris”. Així mateix, la representant del col·lectiu dels ciutadans que viuen al litoral del poble va destacar pel que fa a aquest tema que “han vingut veïns que aquest any hauran de pagar 1.300 euros quan en 2005 en van pagar 600”.

La majoria dels afectats per l’increment espectacular de la contribució pertany al grup de pensionistes europeus. En aquest sentit, un jubilat alemany que resideix a la Marina Alta guanya com a mitjana uns 2.400 euros al mes. En canvi, un resident procedent del Regne Unit es mou en molts casos entre els 600 i els 1.000 euros. “Amb aquestes pensions la gent té molt difícil pagar el nou IBI i, per tant, el que ha de fer l’ajuntament de Benissa és rebaixar el valor cadastral”, va concretar Hoffman en citar l’exemple de Xàbia on finalment s’ha aconseguit una rebaixa del 33%.

En aquest últim poble precisament el Partit Popular ha demanat fa poc que es rebaixe el tipus a la qual cosa el govern local ha respost que la problemàtica neix de l’excessiu valor cadastral.

Problema principal

En el cas de Benissa, la rebaixa anunciada pel batle del PP es refereix al tipus impositiu, és a dir, el criteri que depén del govern municipal mentre que el valor cadastral és conseqüència de la taxació realitzada pel ministeri; això sí, a petició de l’ajuntament. Al voltant d’aquest aspecte des de l’associació van criticar que “està bé que l’ajuntament rebaixe el tipus però no ataca el problema principal que és el nou valor”.

La decisió de l’equip de govern suposa una rebaixa del 12% si bé des del CIBE-Bloc ja s’ha qualificat de “operació de maquillatge”.

Amb tot, els veïns de la costa de Benissa van precisar que “si la contribució que paguem repercutira en la millora dels serveis fins i tot podríem estar d’acord” però en realitat el que succeeix és que “no hi ha enllumenat, els carrers estan en un estat deplorable i hem de desplaçar-nos per a llançar el fem”.

Alemanya i Luxemburg

D’aquesta manera, Paloma Hoffman va destacar el fet que en països europeus com Alemanya o Luxemburg els governs corresponents “inverteix tot el que s’ha recaptat amb l’IBI en millores en les urbanitzacions i zones residencials” mentre que “això ací ocorre” i aquests diners es desvien a altres usos.

L’Associació de Veïns Costa Benissa va intentar recórrer els nous valors cadastrals

La portaveu dels veïns va comentar ahir que els nous valors cadastrals, que suposen increments d’entre un 100% i un 300%, van ser aprovats en 2004, ja que des de 1986 no es revisaven.

En el seu moment, l’associació va presentar un recurs davant la Direcció General de Cadastre que va ser admès a tràmit. “El següent pas era presentar un contenciós administratiu, però l’associació no disposava dels mitjans necessaris i no seguírem endavant amb l’assumpte, un fet que ara lamentem veritablement”, va dir Paloma Hoffman.

Els residents en la franja litoral de Benissa tenen cases d’entre uns 200 i 250 metres quadrats en parcel·les de mil metres on es van construir, fa 30 anys, una piscina i una barbacoa.

Les cases solen tindre tres habitacions, dos banys, cuina i saló menjador amb ximenera.

Font de la notícia: Levante-EMV

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/