Cultura

El Camí va visitar aquest dissabte Benissa en una ruta poètica

Poesia, patrimoni cultural i gastronomia a la ruta d’El Camí per la Marina Alta i la Vall de Pop.

La ruta cultural d’El Camí per la Marina Alta i la Vall de Pop del 13 i 14 de desembre ha regalat als caminants moments únics d’amistat envoltats de paraules, cultura i bon menjar. Col·lectius com el Casal Cultural de Gata i de Benissa i amics d’El Camí de Xaló han acompanyat els visitants i els han fet gaudir dels pobles. A la caminada ha participat gent de la Marina, del Baix Maestrat, de la Ribera Baixa, de la Safor i del Maresme, comarca costanera de Catalunya.

A les 9.00 del matí del dissabte 13 de desembre, un grup de gent de diferents pobles i edats, encetava un cap de setmana ple d’activitats, dins la 41a ruta cultural d’El Camí, aquesta volta per Gata, Benissa, Senija, Llíber i Xaló. La caminada es va iniciar a la placeta vella de Gata on els visitants van conèixer millor el poble gràcies a les explicacions històriques i culturals de Joan Giner del Casal d’Acció Cultural. Mentre recorríem el poble, Joan va explicar que l’antic poble de Gata probablement va nàixer al voltant del barranquet del riu Gorgos, i que el seu creixement més enllà d’aquest barranc, és anterior a l’expulsió dels moriscos, fet que va marcar una Gata dividida en dos nuclis pel curs de l’aigua: el Raval i la resta del poble, anomenat Gateta, i posteriorment Gata. En acabar l’explicació, el grup es va dirigir cap al riu on Joan va fer una mostra del treball de la llata i va treure un grapat de pansa que donà a provar als caminants, mentre explicava la seua elaboració i descrivia l’etapa quan el poble vivia econòmicament d’ambdues feines artesanals. Seguidament s’inicià l’excursió cap a Benissa per l’antic camí de València i s’esmorzà en arribar a la font de la Mata.

Passeig poètic per llocs emblemàtics de Benissa

Ja a Benissa i per la vesprada es va realitzar l’activitat “Passeig poètic per llocs emblemàtics de Benissa”, acompanyats per la gent del Casal Cultural-ACPV i molts amics de Benissa. S’inicià el recorregut des del Pou d’Avall on Antoni Banyuls va descriure l’ús històric del conjunt hidràulic per a l’aprofitament de l’aigua. A continuació Joan Baptista Gandia del Casal Cultural-ACPV va delectar la gent amb la lectura del conte “El rossinyol del Pou d’Avall” de Bernat Capó.

L’itinerari continuà fins la portalada de l’antiga Església de Sant Pere, situada a la placeta de l’Església Vella de Benissa. Antoni Banyuls va explicar l’arquitectura i història de l’església de Sant Pere i l’antiga distribució del poble al seu voltant. A continuació el grup es dirigí a la Llotja de Contractació del segle XVI, edifici construït per al comerç a Benissa. Sota la seua arcada, Quique Gil de la comarca de la Ribera Baixa, va llegir el poema de V. Andrés Estellés “Els amants”, i Àngel Milian del Baix Maestrat recità uns versos d’Anna Maluquer. Continuant amb el Passeig Poètic, visitàrem la Casa-Museu d’Abargues, on es va realitzar una visita guiada i Anna Maluquer, poetessa del Maresme i recitadora, ens va regalar paraules del poeta Jacint Verdaguer. En eixir de la casa i en arribar al Casal dels Joves, Pere Cabrera, ens va contar la vida del poeta àrab Ibn Al-Labbana, per reivindicar la seua procedència benissenca i llegir-nos un poema de l’autor.

Un altre monument visitat van ser les Escoles Velles, on Xavier Soler va escollir un text de Miguel de Unamuno al voltant de la funció de l’educació a una societat sana i democràtica, i va llegir la cançó “El Desesperat” de l’Ovidi Montllor.

Per a finalitzar, es pujà cap al Convent, on Jaume Berenguer del Casal Cultural-ACPV de Benissa va recitar el poema de V. Andrés Estellés “Assumiràs la Veu d’un Poble”. El punt i final va ser al Monument als Brigadistes Internacionals amb una explicació històrica de la seua presència a Benissa, realitzada per Robert Llopis, i la lectura d’un text de Dolores Ibàrruri, en homenatge als brigadistes internacionals.

Com a regal per haver continuat endavant amb l’activitat amb el fred i la pluja, es va sopar al Bar el Trinquet de Benissa, a base de peixet, coquetes, sépia, pilotes i demés meravelles valencianes.

Diumenge 14 de desembre

L’endemà, diumenge 14 de desembre, a les 9.00 del matí, un grup de 35 persones feien camí cap a Xaló, tot passant per Senija, Llíber i Xaló, pobles de la Vall de Pop. En arribar a Xaló els caminants visitaren la Cooperativa Verge Pobra, on Vicent Avellà va fer una visita guiada i explicà tot el procés d’elaboració del vi i de la mistela, així com els diferents tipus de raïm que es produeixen a Xaló i als pobles del voltant. Per tancar el recorregut, la caminada i fer l’acomiadament, la gent va fer un tast de vi i mistela, i va poder gaudir d’un fabulós arròs a banda, acompanyat per espencat, faves sacsades i coquetes, al restaurant Riu Rau de Xaló.
Aquesta Ruta Cultural d’El Camí no hauria estat possible sense la implicació de la gent de cada poble per on passa i els caminants que gaudeixen de la natura i la cultura de les nostres terres, a tots ells i elles moltes gràcies. Properament el PAS Marina informarà de les activitats previstes. Davant qualsevol dubte, podeu cridar al 655062006, enviar un correu a pasmarina[arrova]elcami[punt]org o visitar la seu a la Casa de Cultura de Xàbia.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?