Cultura

El Calendari dels Brillants aplega a la 30 edició

Portada del Calendari dels Brillants
Portada del Calendari dels Brillants

Com un clàssic de Nadal i fidel a la seva cita, ja tenim entre nosaltres el Calendari dels Brillants. Nascut a Benissa, ara fa trenta anys, i de la mà del seu creador, Joan Josep Cardona, el nostre Cronista Oficial, apareix en aquesta edició commemorativa amb més pàgines, amb més col·laboradors i amb clares intencions de continuar anys i anys. Eixa és la declaració de principis de vora els trenta escriptors i escriptores que firmen els seus articles. Són 159 pàgines de contingut variat i entretingut.

Com no podia ser d’altra manera els col·laboradors del Calendari fan un recorregut del què han estat aquests darrers trenta anys alhora que elucubren com ha de ser el nostre futur. Ha estat un exercici d’introspecció que toca diversos aspectes. Tant en quant a economia, com a cultura, sociologia i, molt especialment, el món de l’educació. En eixe aspecte el Calendari porta un dossier central coordinat per Pere Cabrera, on dos especialistes tracten temes relacionats amb les innovacions que cal aplicar en la docència.

Les seccions del Calendari són les habituals, si bé, i després d’alguns anys absentes, s’han recuperat les humorístiques “Cartes encreuades”. Eixa secció, duta en forma epistolar entre Don Joan de Plamolins i Jaume, el seu procurador, ens parla dels problemes del nostre entranyable “Trenet de la Marina”. No falten els pronòstics climatològics fets a partir de les observacions dels “Brillants d’agost”, com les dels “clofolls de ceba”, afegint-se enguany altres tradicions sobre l’endevinació de l’oratge com el cant del colbit o les llunes d’octubre.

Les il·lustracions, com sempre, són obra de l’artista Ramon Pérez Carrió. Les vinyetes corresponen a un homenatge al dibuixant Joaquin Xaudaró i es complementen amb altres fetes per Abel Cardona. S’ha retornat als tres colors antics i tradicionals i s’han elaborat noves portadetes.

L’acte de presentació a la premsa es feu el passat divendres, dia 16 a la Casa de Cultura de Dènia. Actuaren davant dels mitjans de comunicació Josep Grimalt, alcalde de Dénia i president de la MACMA, actual editora del Calendari i de Joan Josep Cardona, director i propietari del Calendari. Està previst que la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Benissa, unint-se a aquesta celebració de 30 anys de vida organitze per al proper dimecres dia 21 un acte de presentació. Tindrà lloc a les 20 hores i a la Sala d’Actes de l’Espai Cultural (Carrer Puríssima, 38,40). Altra presentació es farà el 18 de gener a l’aula Emili Varela en la Universitat d’Alacant. No seran les úniques per quan al llarg del primer trimestre de l’any 2017 seran diversos ajuntaments i entitats de la comarca i fora d’ella ,els que han sol·licitat fer actes commemoratius dels trenta anys de vida del Calendari.

Juntament amb els actes programats, i per al proper mes de gener, s’estrenarà el documental “Calendari venut, calendari begut. 30 anys del Calendari dels Brillants”, amb guió i coordinació de Joan Josep Cardona i muntatge de Daniel Mas en producció de Joan Josep Cardona-Maria Rosa Ibáñez.

En els anys d’existència el Calendari ha rebut diversos reconeixements. Fou distingit l’any 2010 amb el premi “Vila de Pedreguer” i així mateix Joan Josep Cardona rebé en eixa convocatòria el premi al mèrit cultural. L’any 2007 fou convidat a participar en la trobada d’Almanacs Tradicionals catalans i valencians en la ciutat de Solsona. Feu presentacions, entre altres llocs, a Alacant “Casal del tio Cuc”, a Alfafar (Centre de Cultura), i a les trobades de l’Alineació solar de la Foradada (Vall de Galinera). Participà l’any 2002 en el XXIX Col·loqui de la Societat d’Onomàstica, i l’any 2003 en les Trobades de la Societat Etnobotànica catalana-valenciana. Alhora el calendari promogué la creació del premi “Brillant de l’any” atorgant-se entre altres a l’Associació de malalts d’Alzheimer de Xàbia, el Col·legi Públic “El Trinquet” de Pedreguer, Grup de metges interns de l’Hospital de La Pedrera i la Fundació Server-Pérez de Pedreguer. Edità, a més del Calendari, altres publicacions promocionant joves valors literaris de la comarca. Cal recordar que durant vuit anys edità “El Brillantet”, fillol del Calendari dels Brillants, obra sufragada i distribuïda per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat Valenciana amb un tiratge anual de cinquanta mil exemplars i distribuït entre els col·legis, instituts i resta d’entitats acadèmiques de tot arreu de la Comunitat Valenciana. Està agermanat amb el Calendari Cerdà (Puigcerdà) i el “Calendari porrerenc” de Porreras (Mallorca). Apadrina el “Calendari de Migjorn” de Vicent Mahiques, en Ador (València).

El Calendari dels Brillants està reconegut dins del nostre domini lingüístic com el més prestigiós en el seu gènere i la seva distribució actual abasta tota la Comunitat Valenciana i comarques de Tarragona, Girona i les Illes Balears.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?