Inici » Notícies » Cultura

Comença el cicle Llavadors Poètics 2009

9 de juliol de 2009 No hi ha comentaris

El Casal Cultural-ACPV de Benissa torna a organitzar aquest estiu els IV Llavadors Poètics, patrocinats per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Benissa. Aquest cicle, que consta enguany de tres actuacions, començarà el pròxim dissabte 11 de juliol al Llavador de Santa Anna i comptarà amb l’actuació del cantautor denier, Sergi Contrí.

Els assistents podran portar algun poema, cançó o rondalla per a anar alternant la música amb els textos, fent així més amena la revetlla. Com sempre, el punt de trobada serà a les 20.00h en la seu del Casal (C/ Sant Sebastià) o a les 21.00h al Llavador de Santa Anna.

Ja s’han previst noves actuacions per al dissabte dia 22 d’agost al Llavador del Pou d’Avall i el dissabte 5 de setembre al Llavador d’Orxelles.

Però curiosament, encara no hem començat l’edició d’enguany, quan ja pensem i preparem la de l’any que ve, on tindrem una més que feliç notícia, ja que gràcies a la Regidoria de Patrimoni Històric s’ha recuperat el Llavador dels Núsols. Una recuperació que s’ha fet amb el Fons Estatal d’Inversió Local per iniciativa del grup municipal CIBE-BLOC, al qual pertany Xavi Tro:

– La urbanització i rehabilitació dels llavadors públics d’Orxelles i de Núsols, fet per contracte menor a càrrec d’una empresa constructora benissera ha pujat a 54.473 euros.

Amb aquest cicle es pretén reivindicar el paper històric, arquitectònic i social dels llavadors del Pou d’Avall, de Santa Anna d’Orxelles i del Pou de Núsols.

El Casal Cultural-ACPV de Benissa juntament amb la Regidoria de Cultura va engegar l’estiu del 2006 aquesta original iniciativa per a reivindicar la conservació dels quatre safareigs del poble. Per ells han passat molts cantautors fidels a la nostra llengua i també moltíssimes aportacions poètiques -amb una gran quantitat de benissers- però també forasteres que han servit per a recordar aquestes construccions arquitectòniques que van ser el centre de reunió durant molts anys de les dones benisseres, espais públics que antany van ser punt de treball i reunió per a les dones del poble.

Cabàs en mà i amb els entrepans, melons d’Alger i de tot l’any, un bon barralet de vi, cervesa i els refrescs en l’interior, a les huit de la vesprada els veïns de Benissa podran passejar des del Casal Cultural fins als Llavadors benissers per sopar al costat del canal d’aigua sopar i escoltar les cançons dels cantautors.

En l’actualitat a Benissa existeixen 4 safareigs: el de Santa Anna, el del Pou d’Avall, el d’Orxelles i el del Pou de Núsols i aquests són perfectament visitables a dia de hui, amb aquesta activitat, on gaudim de poesia i de música, tenint en compte que antigament les dones es reunien ací per a treballar i participar de la tertúlia.

El cronista de Benissa, Joan Josep Cardona, ha estudiat aquestes construccions i les fonts que hi va haver abans d’elles. Sobre el Pou d’Avall existeixen documents de l’any 1598. En 1874 apareixen notícies de la font de Núsols i ja en el segle XX es troben les primeres fotos del safareig de Santa Anna sense teulada.

Font de la notícia: Servei de Notícies d'Infobenissa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

http://www.infobenissa.cat/wp-content/themes/infobenissa/