Cultura

Bernat Capó, fill predilecte de Benissa

Homenatge a Bernat Capó
Homenatge a Bernat Capó

Aquest dissabte va tindre lloc l’acte de nomenament de l’escriptor i periodista Bernat Capó (Benissa, 1928), com a fill predilecte de Benissa, una iniciativa impulsada pel Departament de Valencià de l’IES Josep Iborra i que va ser aprovada per unanimitat de tots els grups polítics en el ple celebrat el passat 13 de setembre. Una distinció que reconeix la seua extensa i brillant trajectòria professional i la fidelitat personal a Benissa com a constant en la seua vida.

L’acte va començar amb el descobriment d’un placa commemorativa en la casa on va nàixer, situada a la Placeta Vella i amb la inauguració de l’exposició fotogràfica de l’obra de Bernat Capó, “Costumari valencià”. A continuació, Bernat, acompanyat pel batle, Juan Bautista Roselló i el director de l’IES Josep Iborra, Miquel López, i seguit per familiars i amics, es van dirigir al Centre d’Art Taller d’Ivars.

Va prendre en primer lloc la paraula la regidora de Cultura, Pepa Martí, a qui li van seguir amb diferents parlaments, la professora de l’IES Josep Iborra, Josepa Caravaca; el catedràtic Tomàs Llopis; el professor de la UA i director de publicacions de l’Institut Juan Gil-Albert, Joan Borja; i els nebots de Bernat Capó, Bernardo Soliveres i José Orihuel.

Seguidament, Bernat va rebre el títol de fill predilecte i la medalla que li atorgava aquesta concessió, i a continuació va dedicar unes paraules d’agraïment als professors de l’IES Josep Iborra, per la iniciativa i a l’Ajuntament de Benissa, per l’organització de l’acte. Va tancar l’acte el batle, Juan Bautista Roselló.

Bernat Capó posseeix un brillant trajectòria com a periodista i escriptor. La seua primera experiència com a periodista va ser el 1949, en fundar, juntament amb altres estudiants benissers a València, el setmanari satíric El Garbell, i posteriorment, ha escrit regularment al Levante de València, Información d’Alacant, Mediterráneo de Castelló i altres mitjans de comunicació com Jornada, Baleares, Tramontana, Primera Página o La Marina. També va participar en revistes com Qué y Donde o El Temps i Saó. En RNE i l’Agència EFE. A més va ser soci fundador de Diario de València i Notícias al día, i fundador i director comarcal del Poble de la Marina.

Com a escriptor, Benissa ocupa una part essencial en la seua obra. Ha conreat la narrativa i la divulgació literaturitzada de la història, les tradicions i els costums valencians, especialment les de Benissa i la comarca de la Marina Alta. Entre els seus llibres destaquen Gente inolvidable (1977), Estampes pobletanes (1978), De Berdica a Navayork (1978), Espigolant pel rostoll morisc (1980), Benissa, crònica d’un poble (1983), La Criminala (1986), On ets Gigi? (1992), Terra de cireres (2002), els tres volums del Costumari Valencià (1992, 1994, 2012), o les recopilacions d’articles publicats al Diario Información: 99 articles i De re política.

Bernat també compta amb una gran trajectòria cívica, sent regidor de l’Ajuntament de Benissa entre 1979 i 1991, impulsant la construcció del Centre Cultural, la compra de la Sala del Consell, la creació dels Premis “25 d’Abril” i els certàmens de pintura i fotografia.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?