Cultura

500 alumnes participen en la primera edició del Xiquetart de la seu universitària

La Seu Universitària de La Marina va celebrar a finals de la setmana passada una jornada del tot atípica en els àmbits universitaris: l’anomenat Xiquetart. Com el seu nom indica, es tracta d’una iniciativa adreçada a xiquets, xiquetes i joves d’entre 10 i 14 anys a fi de participar en una autèntica festa de l’art i de la creativitat. Una cinquantena de professionals de l’educació i de diverses disciplines artístiques atenien, simultàniament, totes les activitats que han comptat amb més de 500 alumnes dels col·legis Manuel Bru i Pare Melchor. Hi hagué una miqueta de tot: tallers d’escultura, de centres de Nadal, d’escacs, de jocs populars, de dolçaina i dansa, de pintura mural, de cal·ligrames, de balls de saló, de fang, de pintura, etc. Els autèntics artistes van ser els mateixos xiquets i xiquetes i el resultat al pròxim 9 de gener.

Paral·lelament als tallers, la sala d’actes va acollir tres passes continus de l’obra de teatre titulada “El príncep feliç”, original Oscar Wilde, en versió de la companyia Saineters. Aquest muntatge, d’estrena absoluta en el Xiquetart, s’augura com un dels referents d’èxit en el mercat teatral infantil i juvenil de la pròxima temporada.

El director de la Seu Universitària de La Marina, Joan Borja, ha dit que Xiquetart “culmina una sèrie de projectes que hem encetat amb la finalitat d’apropar la institució universitària als més joves: els xiquets i les xiquetes que ara juguen i s’ho passen pipa per ací són la nostra clientela, la nostra parròquia per al dia de demà. Molts d’ells seran estudiants universitaris dins de sis o set anys. I és bo que vagen tenint un primer contacte amb la que podrà ser la seua Universitat”. En aquest sentit, i en la mateixa clau de valoració positiva, Borja ha assenyalat que “ha estat un luxe poder organitzar el Xiquetart. Crec que l’esperit que s’ha viscut és el millor anunci de felicitat que la seu podia aportar per al Nadal”. Esta iniciativa ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Benissa i als professors del CP Pare Melchor i del CP Manuel Bru.

Les valoracions d’esta primera experiència ha estat molt positiva perquè “hem pogut assistir a una explosió de fantasia, d’imaginació, d’alegria. Tres components que, al costat de la investigació i la divulgació del coneixement, no haurien de ser absents en la universitat contemporàni.”, en paraules del mateix Joan Borja. “Ens quedava pendent”, afegeix, “un públic important i era important fer una activitat com esta”. De fet, la seu universitària ja havia promogut altres propostes adreçades als més joves com actes i xerrades per a conmemorar el vinticinqué aniversari de la Constitució Espanyola, un obra de teatre de temàtica infantil i juvenil, projeccions cinematogràfiques, contacontes i un programa de visites educatives. Per la seua banda, l’actor Paco Pando, que encarnava Oscar Wilde en l’obra de teatre, declarava al final de la marató teatral que “ha sigut una hemorràgia. Ens hem dessagnat sobre l’escenari, amb tres representacions consecutives, però una hemorràgia de plaer, per la resposta dels xiquets i les xiquetes. Com a experiència teatral, serà inoblidable”.

La idea és donar continuïtat al Xiquetart de cara als anys vinents perquè “amortitza els esforços i, a més, apropa els xiquets a la seu i fa que s’ho passen bé amb l’art”, subratlla Joan Borja.


Comentaris a la notícia

Voleu deixar un comentari a la notícia?